Пријему код Вујановића присуствовао и амбасадор Русије Нестеренко

ЗАВРШНИ ДАН ДРУГОГ СВЕБАЛКАНСКОГ САБОРА ПРАВОСЛАВНЕ ОМЛАДИНЕ У МАНАСТИРУ САВИНА

  • Учеснике сабора поздравио председник Фонда јединства православних народа Валериј Аркадијевич Алексејев
  • У раду овогодишњег Свебалканског сабора православне омладине учествовали су представници Православних цркава и државних парламента из Русије, Белорусије, Бугарске, Пољске, Чешке, Украјине, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Молдавије, Македоније и Албаније

        У манастиру Савина у Херцег Новом завршен је II свебалкански сабор православне омладине, који је одржан у организацији Митрополије црногорско-приморске и Епархије захумско-херцеговачке, уз покровитељство Међународног фонда јединства православних народа из Москве.

        Јутрос је сабор поново поздравио председник Фонда јединства православних народа Валериј Аркадијевич Алексејев, уз присуство Епископа гродњенског и волковиског Артемија из Белорусије и Епископа стобиског Давида из Охридске Архиепископије.

        Сабор је потом настављен јуче започетом сесијом на тему „Омладинска субкултура“. Говорио је Дејан Вукелић, филолог и историчар уметности из Београда. Након њега су на исту тему говорили Александра Тољ и Немања Сладоје.

        Следећа сесија била је на тему „Православна породица“  на којој су учесници  разменили различита искуства из разних крајева и земаља. Свештеници и остали учесници су, сваки из свог угла, говорили о улози породице у савременом друштву.

        Говорили су, између осталих, посланик у молдавском парламенту Јован Чебан, ђакон Григорије Пуљуш из Албанске православне цркве, професор српског језика Никола Антић и студент психологије Милан Лацмановић са Косова и Метохије, ђакон мр Анатолиј Чоргонов са Кијевске духовне академије, Теодор Силуан, професор Румунског православног универзитета, Тамара Обрадовић из Панчева, свештеник отац Алек из Молдавије, свештеник Алексеј Јушченко из Чешке православне цркве…

        Представници Фонда јединства православних народа су на конференцију за новинаре изашли са саопштењем за јавност, а председник Фонда Валериј Алексејев је говорио о значају овога скупа, изразивши при том задовољство његовом организацијом.

        Из Фонда су посебно нагласили њихову захвалност Митрополији црногорско-приморској и Епархији захумско-херцеговачкој, које су се по њиховим речима показале као добри домаћини и организатори. Из истих разлога нагласили су и своју захвалност Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју и председнику Црне Горе Филипу Вујановићу.

        Председник Црне Горе Филип Вујановић вечерас је у својој резиденцији на Цетињу приредио пријем за све учеснике Сабора.

        Пријему су присуствовали Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије и амбасадор Руске Федерације у Подгорици Андреј Нестеренко.

        Председник Вујановић је у току пријема одговарао на питања новинара руских електронских медија који су пратили читав ток скупа.

       У раду овогодишњег Свебалканског сабора православне омладине учествовали су представници Православних цркава и државних парламента из Русије, Белорусије, Бугарске, Пољске, Чешке, Украјине, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Молдавије, Македоније и Албаније.

        Н.П./Р.В.

        (Светигора прес) 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари