Ректор цетињске богословије „поправља“ патријарха Иринеја поводом Црногораца

ОЦЕНИО ДА СУ ПАТРИЈАРХОВА САЗНАЊА БЛИЖА СТАВОВИМА КРАЉА НИКОЛЕ,

НЕГО ЛИ САВРЕМЕНИХ ЦРНОГОРЦА

Гојко Перовић

  • Како је краљ Никола све Црногорце доживљавао као Србе, а Црну Гору као српску краљевину, тако ни његова светост Иринеј не може да разуме да у данашњој Црној Гори постоји више националних идентитета, политичких и идеолошких профила, указао је Гојко Перовић

         РЕКТОР цетињске богословије Гојко Перовић оградио се данас од дела изјава патријарха српског Иринеја којима он оспорава постојање црногорског народа и карактерише их као Србе.

         „Његова светост, српски патријарх је дао изјаву са којом се не би сагласио део свештеника и верника Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске”, казао је Перовић Радију Слободна Европа, коментаришући Иринејеву изјаву из интервјуа недељнику НИН, да ће се „видети где ће отићи Црногорци и да ли ће постати Италијани, Ватиканци, можда и Албанци”.

         „Ако Црногорци хоће да се одрекну било какве везе са српством, из свог наслеђа морају да избришу Светог Петра Цетињског, Његоша и краља Николу, који су говорили да су Срби. А ако њих избришу, питање је шта је остало, шта је онда Црна Гора”, казао је Иринеј.

         Парох цетињски Перовић, међутим, наводи да разуме изјаву српског патријарха, јер је време када је он „стицао сазнања о Црној Гори више у сагласности са ставовима краља Николе од пре 100 година, него са савременим Црногорцима”.

         „Како је краљ Никола све Црногорце доживљавао као Србе, а Црну Гору као српску краљевину, тако ни његова светост Иринеј не може да разуме да у данашњој Црној Гори постоји више националних идентитета, политичких и идеолошких профила”, указао је Перовић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари