Србија у Стразбуру само као „пријатељ суда“

Цветковић поводом тужби Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке против Црне Горе

  • Црногорски премијер Игор Лукшић: Православна црква у Црној Гори је једнако црногорска, као и српска. Ову ситуацију не би требало драматизовати нити би било добро да она не утиче на билатералне односе Београда и Подгорице који су у узлазној линији

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Владе Србије Мирко Цветковић демантовао је наводе да се Србија придружила тужбама Црногорско-приморске и Будимљанско-никшићке епархије Српске православне цркве против Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

       Цветковић је, на конференцији за новинаре после Самита Централноевропске иницијативе, рекао да је Србија од тог Суда добила захтев да као пријатељ суда учествује у том процесу и на њега ће позитивно одговорити.

       Према његовим речима, цркве су и у Србији и у Црној Гори одвојене од државе и ова тужба није ствар коју би две државе требало да реше.

       Лукшић се сложио са оцениом да је црква одвојена од државе и да ово није проблем две државе.

       "Православна црква у Црној Гори је једнако црногорска, као и српска", рекао је Лукшић и нагласио да ову ситуацију не би требало драматизовати и да она не утиче на билатералне односе Београда и Подгорице који су у узлазној линији.

       Лукшић је нагласио да је реч о својинском питању унутар Црне Горе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари