Српска црква подржала српске барикаде

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

 фото: Вечерње новости

  • Патријарх је подржао Србе на северу Косова, који даноноћно дежурају на барикадама и позвао их да истрају све дотле док моћници не увиде да они бране своју земљу и да барикаде нису поставили на туђој земљи
  • Молимо се Господу да они који кроје капу целоме свету сазнају и упознају истину, а истина је да је Косово и Метохија српска света земља, где су наше највеће светиње и почетак наше историје и културе
  • Ми се надамо уз помоћ Божју, уз њихову помоћ, уз помоћ светог краља Дечанског, који је недалеко одавде, светог Јоаникија Девичког, који је такође у близини, да ће они својим светим молитвама заштитити и учинити да Косово увек припадне народу коме је припадало толико векова
  • ФАКТИ: Патријарховим речима може се додати једино: Амин. Јер, какву власт и Војску имамо – ништа му друго није ни преостало него да се узда у Бога, Дечанског и Девичког

        ПЕЋ, (ФоНет) - Косово и Метохија је српска света земља, где су наше највеће светиње и почетак наше историје и културе, изјавио је патријарх српски Иринеј у Пећкој патријаршији, где је служио литургију поводом славе манастира - Покрова пресвете Богородице.

        Патријарх је подржао Србе на северу Косова, који даноноћно дежурају на барикадама и позвао их да истрају, јавља КиМ радио.

        „Да истрају све дотле док моћници не увиде да они бране своју земљу и да барикаде нису поставили на туђој земљи, него у својој, чувајући своје домове, свој крај у којем вековима живе", рекао је патријарх.

       „Молимо се Господу да они који кроје капу целоме свету сазнају и упознају истину, а истина је да је Косово и Метохија српска света земља, где су наше највеће светиње и почетак наше историје и културе", поручио је патријарх.

       Патријарх Иринеј је изразио задовољство што се велики број верника окупио на данашњој светковини у Пећкој патријаршији.

       „Ми се надамо уз помоћ Божју, уз њихову помоћ, уз помоћ светог краља Дечанског, који је недалеко одавде, светог Јоаникија Девичког, који је такође у близини, да ће они својим светим молитвама заштитити и учинити да Косово увек припадне народу коме је припадало толико векова", истакао је патријарх Иринеј.

       „Радује ме да видим велики број народа сабраног данас поред свих тешкоћа невоља и опасности. Многи су вероватно и изложивши се опасности, дошли да данас учествују у празнику, у молитвама празничним и да приме благодат Божју", додао је он.

*   *   *   *   *

        Патријарховим речима може се додати једино: Амин.

        Добро је што је бар Српска Црква – поводом Свете Српске Земље и судбине, граница и опстанка Србије – рекла оно што неће и не сме званични Београд којем је све европско важније и драже него и оно што Србију чини Србијом, а Србе – Србима.

        Добро је што је патријарх онима који кроје капу целоме свету рекао бар нешто од онога што неће и не смеју да им кажу ни Борис Тадић, ни Мирко Цветковић, ни Драган Шутановац...

        Добро је да је бар српска веза са Вечношћу јасно ставила до знања и Западу и Истоку да Косово треба да увек припада народу коме је припадало толико векова.

        А призивање у помоћ Бога, светог краља Дечанског и светог Јоаникија Девичког може се узети и као мера онога за шта је „демократска Србија“ саму себе онеспособила. Лишивши у злу времену државу и нацију и историјски релевантне политичке власти, и праве српске дипломатије, и Војске која – како Британци воле да кажу за своју ратну морнарицу - „дејствује и кад не пуца“.

        Партијархово обраћање Небесима зато није никаква „поповска работа“.

        Јер, какву власт и Војску имамо – ништа му друго није ни преостало него да се узда у Бога, Дечанског и Девичког! 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари