„Порошенкова црква“ на литију у Кијеву извела десет пута мање верника од канонске УПЦ

ОН СЕ ПОНАШАО КАО НА СВАДБИ – А И КАО ЂУКАНОВИЋ НА „ЛИТИЈИ“ МИРАША ДЕДЕЈИЋА

* Петар Порошеко опет био „мало веселији“, па се повремено понашао као да је на свадби. А и многи други су се држали као да су на Цетињу и на „литији“ скете Мираша Дедејића. Урајински председник искористио прилику да каже да утицај Руске православне цркве, која у Украјини има милионе верника, представља „директну претњу националној безбедности” његове земље

* Украјинска православна црква – канонска, која је повезана са Московском патријаршијом – на ово је одреаговала упозорењем да ће се у Украјини – ако власт примени силу – само продубити раскол и у друштву и међу верницима. Истовремено је упозорила да црква не сме бити претворена у средство идеологије, државне безбедности и геополитике

__________________________________________________________________________________

         У КИЈЕВУ је и неканонска и непризната „Украјинска православна црква“ одржала своју литију посвећену 1030-годишњици Крштења древне Руси.

         На челу колоне, која је била бар десет пута малобројнија од јучерашње литије канонске Украјинске православне цркве,  били су председник Украјине Петар Порошенко и самозвани „патријарх“ Филарет.

         Порошеко, који је изгледа опет био „мало веселији“, повремено се понашао као да је на свадби. А и многи други су се држали као да су на Цетињу и на „литији“ скете Мираша Дедејића.

         Порошенко  је искористио прилику да каже да утицај Руске православне цркве, која у Украјини има милионе верника, представља „директну претњу националној безбедности” његове земље.

         „Сматрам апсолутно неопходним да се одсеку сви пипци којима агресор делује у телу наше земље”, рекао је Порошенко, мислећи на Русију.

         Нагласио је да руска црква „није одвојена од (руске) државе осим на папиру” и да  „тотално и безусловно подржава реваншистичку и империјалистичку политику Кремља”.

         Украјинска православна црква – канонска, која је повезана са Московском патријаршијом – на ово је одреаговала упозорењем да ће се у Украјини – ако власт примени силу – само продубити раскол и у друштву и међу верницима.

         Истовремено је упозорила да црква не сме бити претворена у средство идеологије, државне безбедности и геополитике.

         Порошенко није случајно узнемирен.

         Иако је тврдио да ће „томос о аутокефалности“ његова „црква“добити до 28. јула – Цариградска патријаршија се на то није усудила.

         Осим тога, празновање 1030-те годишњице Крштења Руси је показало на чијој страни су верници.

         Уосталом, погледајте кадрове који показују колико је на коју литију дошло народа.

         Видео: https://www.youtube.com/watch?v=IyG7_JrFsmM

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари