КИРИЛ: Нису довољни паљење свећа и постојање мноштва цркава и манастира

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ ПОВОДОМ 400 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ДИНАСТИЈЕ РОМАНОВ

  •  Руски патријарх упозорио да је Господ провео руски народ кроз Смутно време зато што су успеси Русије и јачање Цркве у XVI веку код многих били створили утисак да се све то „само од себе дешава“

  • Исто се, указао је руски патријарх, дешавало и пред револуцију 1917. године јер су и тада многи такође мислили да је све у реду, да је довољно што је много цркава и манастира са милионима верника

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Русије Кирил предводио је недељну литургију у Спасо-Преображенској цркви престоничког Новоспаског манастира и служио парастос у породичној гробници бољара Романових у крипти цркве и молитвено поменуо све представнике те царске династије.

         Литургија у московском Новоспаском манастиру била је посебно посвећена четристогодишњици доласка на трон Михаила Фјодоровича Романова.

         Патријаршијском службом у древној Преображенској цркви манастира завршене су званичне црквене свечаности свечаности поводом јубилеја царске династије Романов.

         Током своје историје, манастир је био најтешње везан за династију Романов.

         У Новоспаском манастиру од краја ХV века налази се гробница прародитеља царског рода. Када је манастир 1918. године био разорен, надгробне плоче су биле уништене, део гробница уништен, део опљачкан, а манастир је тек крајем `90-тих година био обновљен.

         „Окупили смо се данас овде у посебно време, на посебном месту. Управо је 29. септембра — тако је по старом календару — за цара био изабран Михаил Фјодорович Романов, након страшног Смутног времена, након нестанка династије Рјуриковича, када је наша земља ушла у таква историјска збивања да су се могла завршити потпуним уништењем државности нашег народа, губитком самосталности, променом културе, духовности и религиозне традиције” рекао је патријарх Кирил након литургије.

         Према речима руског патријарха, само је милост Божија помогла Русији да прђе та тешка искушења и да се сачува.

         Патријарх је напоменуо окупљеним верницима да се човек спасава не „делима закона”, већ вером у Христа. Указао је да није исправно мислити да је за спасење довољно само фарбати јаја, пећи празнични колач и палити свећу.

         Његова светост патријарх није искључио да је Господ провео руски народ кроз Смутно време, зато што су успеси Русије и јачање Цркве у XVI веку код многих били створили утисак да се све то „само од себе дешава”. Након најтежих искушења, „народ је изашао из апатије и обратио Богу са вером и молитвом“, објаснио је предстојатељ РПЦ.

         Исто се, указао је руски патријарх, дешавало и пред револуцију 1917. године јер су и тада многи такође мислили да је све у реду, да је довољно што је много цркава и манастира са милионима верника”.

         „Господ нас је провео и тада кроз најтежа искушења управо да бисмо схватили – да се не спашавамо спољашњим делима, нити делима закона, већ вером у Господа Нашега Исуса Христа” - рекао је патријарх Кирил.

         Патријарх је упозорио савременике да данас не чине сличне грешке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари