РПЦ позвала на редефинисање толерантности

НАЈ РУСКА ЦРКВА ПОДСЕЋА НА ОПОМЕНУ ДА ЈЕ „ТОЛЕРАНТНОСТ БЕЗ ЉУБАВИ - РАВНОДУШНОСТ”

Владимир Легојдов

  • Људи које обично описују као верске фанатике су људи који су верски мотивисани. Међутим, верска мотивација тих људи може довести до поступака који нису у складу са вредностима њихове вере

         КОНЦЕПТ толераннтности треба редефинисати, а традиционалне религијске вредности требно доследно штитити – упозорио је шеф информативног одељења Синода Московске патријашије Владимир Легојда на међународном форуму „Валдај-2013”.

         „Интересовање за верску тематику и религије данас је условљено суровом реалношћу савременог света, која се формирала у протеклих 20-25 година. После распада Совјетског Савеза, после рушења биполарног система постојао је утисак да ће свет сваког тренутка постати предвидљивији, стабилнији, мирнији. То се, међутим, није догодило” – истиче Легојда.

         „Свет је почео да тражи ванидеолошке тачке ослонца. Једини начин у тој ситуацији био је окретање оним погледима на свет чији су носиоци биле традиционалне религије” — додао је он.

         По речима овог представника Руске православне цркве, за верске лидере данас је нарочито важно да избегавају уопштавања и да доследно бране традиционалне вредности.

         „То нас ставља у положај да морамо да редефинишемо општеприхваћене, али, како се показало, неефикасне идеологеме. То се односи и на концепцију толерантности, која, без сумње, захтева редефинисање” — истиче Легојда, који је напоменуо да је према хришћанском становишту, како је добро приметио режисер Кшиштоф Зануси, „толерантност без љубави – равнодушност”.

         „Тачке раздора налазиле су се и налазе се, можда, не толико између различитих верских традиција, колико између религиозног и нерелигиозног, агресивног секуларног света, потрошачког света, који данас, очигледно, све чешће долази у сукоб са оним што је блиско религиозном човеку” — истакао је он.

         „Нажалост, ми смо недоречени, не објашњавамо до краја у медијском простору разлику између вере и верске мотивације. Људи које обично описују као верске фанатике су људи који су верски мотивисани. Међутим, верска мотивација тих људи може довести до поступака који нису у складу са вредностима њихове вере. То је кључни моменат” — подвукао је Легојда.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари