ВАРТОЛОМЕЈ: Милански едикт је преусмерио ток историје

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ДОЧЕКАО ВАСЕЉЕНСКОГ РЕЧИМА:

НАШ ДОМ ЈЕ И ВАШ ДОМ И ДОШЛИ СТЕ СВОЈИМА

         ПАТРИЈАРХ васељенски Вартоломеј и српски патријарх Иринеј позвали су данас на јединство православних, али и приближавање са другим црквама и верским заједницама и апеловали да на свим просторима завлада дух верске толеранције.

         „Наш дом је и ваш дом и дошли сте својима“, поручио је поглавар српске православне цркве патријарх Иринеј, дочекавши у Београду васељенског патријарха Вартоломеја који ће са бројним другим православним поглаварима учествовати на централној манифестацији обележавања 1.700 година Миланског едикта.

         Патријарх Иринеј рекао да је патријарх Вартоломеј допутовао са важним задатком како би дао свој „васељенски печат прослави“.

         „Ово сабрање треба да допринесе нашем јединству, пре свега у православној цркви, као и приближавању и упознавању и са другим представницима хришћанских цркава и нама најближих религија“, рекао је патријарх Иринеј.

         Према речима васељенског патријарха Вартоломеја, на овим просторима, као и у другим земљама света, нису сви грађани прихватили дух верске толеранције. То се, нагласио је он, може констатовати из страшних вести из света о гоњењу хришћана, али и из претходних догађаја на подручју Балкана.

         Васељенски патријарх је подсетио да је Милански едикт увео дух верске толеранције како би престало гоњење хришћана и тиме преусмерио ток историје, омогућивши процват хришћанске цивилизације. Он је рекао да је дошао у посету сестринској цркви и пријатељском српском народу и да се заиста осећа као код својих.

         Васељенског патријарха на аеродрому је дочекао и министар спољних послова Иван Мркић.

         Васељенски патријарх је први по части међу православним поглаварима у свету и његова пуна титула гласи архиепископ Константинопоља, Новог Рима и васељенски патријарх. Његово седиште је у Фанару, предграђу Истанбула, некада познатом под називом Константинопољ, по римском владару који је донео Милански едикт. Под духовном влашћу васељенске патријаршије је Света гора.

         Због својих залагања за очување животне средине, патријарх Вартоломеј познат је широј јавности и под надимком „зелени патријарх“. У црквеној хроници остало је забележено да је присуствовао устоличењу папе Франциска.

         У току дана у Београд ће стићи више поглавара и представника православних цркава који ће присуствовати централној свечаности обележавања 1.700 година Миланског едикта.

         Свечаности ће присуствовати и висока делегација Ватикана и других цркава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари