„Свјатаја Рус” тражи да се уклони Лењинов споменик испред Тројице-Сергијеве лавре

ВЛАСТ УПОЗОРЕНА ДА ЈЕ ЛЕЊИН КРИВ ЗА МАСОВНЕ ЕГЗЕКУЦИЈЕ СВЕШТЕНИКА, УНИШТАВАЊЕ ХРАМОВА И ДИРИГОВАНИ ЦРКВЕНИ РАСКОЛ

         ПРАВОСЛАВНИ покрет „Свјатаја Рус” поднео је захтев граду Сергијев Посад да се уклони Лењинов споменик испред Тројице-Сергијеве лавре.

         Аутори писма подсећају да Лењин на души има „масовне егзекуције свештеника, затварање манастира, дириговани црквени раскол, уништавање храмова, предмета и реликвија руског културног наслеђа, укључујући мошти.

         Нонсенс је да се поред преподобног, који је цео живот посветио служењу Богу, налази споменик човеку који је без милости прогонио Цркву, наредио да се затвори лавра и униште мошти светог Сергеја Радоњешког – каже лидер покрета Иван Остраковски, а преноси Интерфакс.

         „Убеђени смо да је недопустиво да се ова два споменика налазе један поред другог: споменик богоборцу, убици и скрнавитељу не може се налазити поред монументалног споменика ономе ко је благословио руске витезове пред битку с освајачима на Куликом пољу, са спомеником богоугодником и великом богомољцу за нашу Отаџбину.”

         Напомињући да ће се наредне године у целој Русији славити 700. годишњица преподобног Сергеја Радоњешког , православни активиста наглашава да  је „најбољи поклон богоугоднику на тај велики дан – уклањање кипа који је персонификација човека који је донео толико патњи народима Русије”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари