Амерички експерти: САД су беспомоћне пред хиперсоничним оружјем Русије

УПОЗОРАВАЈУ: САД НЕМАЈУ СИСТЕМ ПРО КОЈИ ИХ МОЖЕ ЗАШТИТИТИ ОД РАКЕТА „КИНЖАЛ“...

"Кинжал"

* Бишоп ХАРИСОН и Престон ЛАН: „Геополитичка реалност се мења великом брзином и осветљава ризике по САД који долазе отуда што ми немамо ефикасну заштиту од хиперсоничног оружја... Противници САД – након престанка важења Споразума о ракетама средњег и малог домета – дошли су у прилику да ударе први или да превентивно ударе по (америчким) ракетним системима са нуклеарним бојевим главама“

_________________________________________________________________

           ДВОЈИЦА америчких стручњака – сарадници центра „Џозеф Рејни“ Бишоп Харисон и Престон Лан – упозорили су сународнике да су Сједињене Државе „беспомоћне пред хиперсоничним оружјем Русије“.

         У аналитичком тексту написаном за онлајн-издање Real Clear Defense указали су да САД не располажу системом противракетне одбране који би их заштитио од руских „Авангарда“, „Буревесника“ и „Кинжала“.              

        Харисон и Лан сматрају да се Пентагон превише бави офанзивним оружјима, а одбрамбеним – недовољно јер на њих одлази само 6 одсто америчког војног буџета.

        Подвукли су: „За офанзивно наоружање је потребно мање новца, али то не укида потребу да САД имају јаку одбрану, а сада је немају“.

        У наставку су навели да су противници САД – након престанка важења Споразума о ракетама средњег и малог домета – дошли у прилику да ударе први или да „превентивно ударе по (америчким) ракетним системима са нуклеарним бојевим главама.

        Њихов закључак је: „Геополитичка реалност се мења великом брзином и осветљава ризике по САД који долазе отуда што ми немамо ефикасну заштиту од хиперсоничног оружја“.

        Сједињене Државе дуже од године – након што су схватиле да фатално заостају за Русијом – активно раде на хиперсоничним ракетама.

        Једна од њих је ARRW која је у класи ваздух-земља.

        HCSW је „хиперзвук великог домета“.

        Пентагон ће на ARRW и HCSW потрошити милијарду и по долара.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари