Ирански дрон оборио амерички „Боксер“ помоћу LMADIS

НАВОДНО СУ СЕ ГРУПИ БРОДОВА САД ПРИБЛИЖИЛИ ИРАНСКИ ХЕЛИКОПТЕР, БРЗИ ЧАМЦИ И ВЕЛИКИ БРОД

* Доналд Трамп је изјавио да је у моменту обарања ирански дрон од америчких бродова био удаљен 900 метара. Ако је то тачно, остаје нејасно: зашто су Американци гађали дрон удаљен безмало километар, а нису ирански хеликоптер који је тобоже био стигао до палубе „Боксера“ ни брзе чамце и брод који су били на 500 метара?

_____________________________________________________________

         АМЕРИЧКИспецијализовани портал Military објавио је да је ирански дрон у Ормуском мореузу оборио амерички десантни брод «Боксер» који припада маринцима.

         Али, не својим стандарним наоружањем.

         На палуби је имао најновији систем за борбу против дронова   Light Marine Air Defense Integrated System (LMADIS).

         У том систему су сједињене оптичке и електронске технологије са функцијама радара који служе за откривање и праћење беспилотних летелица.

         На „Боксеру“ се у моменту обарања иранског дрона, као случајно, задесио новинар америчког листа The Wall Street Journal. И, написао је да су се „Боксеру“ у тренуцима пред обарање дрона „приближавали један ирански брод и хеликоптер.

         Чак је навео да се „Боксеру“ ирански хеликоптер „Бел-212“ био примакао безмало до саме палубе и да се удаљио тек кад су узлетели амерички хеликоптери.

         Није, међутим, ни покушао да објасни због чега је команда „Боксера“ пуцала на дрон, а не на ирански брод и(ли) хеликоптер.

         Додуше, навео је да су поред „Боксера“ били разарач „Бејнбриџ“, носач геликоптера „Луис Пулер“ и још два америчка ратна брода чија имена није навео.

         Новинар The Wall Street Journal тврди да је било густо и напето јер су мало потом поред «Боксера» прошли неколико иранских брзих војних чамаца и велики ратни брод. Додуше, „на дозвољеном растојању од 500 метара“.

         Амерички лист преноси да је „држање растојања“ контролисало неколико америчких хеликоптера. А дрон се наводно тек тада појавио и био оборен.

         Доналд Трамп је изјавио да је у моменту обарања ирански дрон од америчких бродова био удаљен 900 метара.

         Ако је то тачно, остаје нејасно: зашто су Американци гађали дрон удаљен безмало километар, а нису ирански хеликоптер који је тобоже био стигао до палубе „Боксера“ ни брзе чамце и брод који су били на 500 метара?

         Министар спољних послова Ирана, Мохамад Џавад Зариф, изјавио је да Техеран не располаже информацијама о обарању било код свог дрона.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари