Немачка највише повећала војне издатке у 2019. - по Трамповој наредби

ВОЈНИ ТРОШКОВИ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА (732 МИЛИЈАРДЕ $) ЧИНЕ 38 ОДСТО СВЕТСКИХ

* Кина је прошле године за своје војне и одбрамбене потребе потрошила 261 милијарду долара, што је 14 одсто од издвајања у читавом свету

* На трећем месту је Индија са 71,1 милијарду долара, а на четвртом Русија 65,1 милијарду долара, што је повећање у односу на 2018-ту за 4,5 одсто

*  Укупни војни трошкови у свету сада су 2,2 одсто глобалног БДП

* ФАКТИ: Дијего Лопез да Силва из СИПРИ тврди да повећана немачка издвајања имају везе с тим што се у Берлину „Русија све више доживљава као претња“. Ово је чиста лаж. Немачка повећава војне издатке под притиском САД. Берлин се много више боји Америке него Русије. Уосталом, знају Немци да кроз целу историју Русија никада није нападала њих већ – они Русију...

_______________________________________________________________________

        НЕМАЧКА је највише повећала војне расходе током 2019-те године – објавио је стокхолмски Института за мировна истраживања СИПРИ.

        Навео је да је у свету прошле године за наоружање потрошено рекордних 1.917 милијарди америчких долара, што је највећа сума од 1988. године.

        Та сума је 3,6 одсто већа од војних расхода у свету током 2018-те.

        Немачка је 2019. за наоружање издвојила 10 одсто више новца него годину дана раније, односно 49,3 милијарде долара.

        Такав раст војних издатака није имала ниједна од 15 водећих земаља света.

        Макс Мучлер из бонског Међународног центра за конверзију (БИЧ) рекао је да је још и пре Трампове администрације на Немачку вршен притисак да повећа издвајања за војску и да тај притисак сада даје резултате.

        Дијего Лопез да Силва из СИПРИ сматра да већа немачка издвајања имају везе с тим што се "Русија све више доживљава као претња" и додаје да Влада у Берлину није једина која види опасност од стране Русије.

        Војни издаци Кине и САД су и у најновијем СИПРИ извештају поново у првом плану - САД су 2019. за војску обезбедиле 732 милијарде долара, што је 38 одсто од укупних светских трошкова за наоружање, док је Кина издвојила 261 милијарду долара, што је 14 одсто од издвајања у читавом свету.

        Од 1994. године Пекинг та издвајања константно повећава, а од 2010. године она су порасла за 85 одсто.

        Поред Кине, још једна велика азијска сила је у врху листе. Индија је на трећем месту по војним издацима у 2019. години. Повећала их је за око седам одсто и довела до 71,1 милијарду долара.

        Русија је у 2019. години заузела четврто место међу државама које највише троше на војне потребе - њена војна потрошња порасла је за 4,5% (на 65,1 милијарду долара, што је 3,9 одсто њеног БДП).

        Саудијска Арабија је смањила војне издатке за 16 одсто, па је пала са трећег на пето место.

        Издвајања за војску у остатку света су знатно мања.

        Земље Јужне Америке 2019. су издвојиле "само" 53 милијарде долара, од тога више од половине Бразил.

        Земље југоисточне Азије заједно су за наоружање потрошиле 41 милијарду долара, а земље Африке укупно 42 милијарде долара.

        Укупни војни трошкови у свету сада су 2,2 одсто глобалног БДП.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари