Бал-Е убитачан и прецизан и на 120 километара

ГЛАВНА ЗВЕЗДА РУСКИХ ВОЈНИХ МАНЕВАРА „КАВКАЗ-2012” БИО ОБАЛСКИ РАКЕТНИ СИСТЕМ

  • Бал–Е је мобилни противбродски обалски ракетни систем заснован на противбродској крстарећој ракети Кх-35 Уран високе прецизности
  • Систем је намњен контроли мореуза, поморских комуникација, за заштиту обалног појаса од непријатељског артиљеријског и ракетног удара, као и одбијање могућег поморског десанта још пре приближавања обали и искрцавања снага
  • У стању је да погоди све циљеве на даљинама од 120 километара у сваком тренутку и у свим временским условима. Систем може и са свог командног места  и са других командних места добијати информације и одмах се ставити у положај за ватрено дејство по задатим циљевима
  • Батерија је способна да у једном тренутку испали свих 32 пројектила, потом се помера са положаја.  После надопуне - након само пола сата - поново се враћа на борбени положај

         СЦЕНАРИО 1: Четири брода наоружана артиљеријским средствима спремним за дејство по обалним циљевима полако се приближавао положајима Војске Руске Федерације који су осигуравали овај правац Каспијског језера (мора) од могућег напада противника с бока.

         Бродови су се зауставили на 56 км од обале припремајући се за изненадно дејство када је уследио ватрени уграган противбродских пројектила Кх-35Уран испаљених са обалских лансера и ракетних чамаца које које користи Каспијска флотила.

         СЦЕНАРИО 2: Наоружани брод припремао се на даљини од 100 километара да свој убојни товар избаци по утврђеним положајима руске обалске одбране како би могао да се изведе већ испланирани поморски десант, али тада је ситгло изненађење у виду две ракете КХ-35 Уран ( НАТО ознака СС-Н-25) лансиране са самоходног противбродског обалског лансера Бал-Е, које су брод послале на дно језера.

         Ово нису реалне приче већ део сценарија компујутерске симулације и реалног гађања циља који је проиграван на војној вежби „Кавказ-2012”. Команда руског Јужног војног округа саопштила је медијима да је ово било прво бојево гађање овим противбродским ракетама откада је Бал-Е почетком ове године уведен у ракетне јединице Каспијске флотиле.

         Успешно дејство противбродског система Бал-Е, одличан је повод да мало боље упознамо овај противбродски ракетни систем и његове изузетно прецизне ракете.

         Потреба да се замене остарели противбродски обалски ракетни системи Редут и Рубеж захтевао је стварање савременог средства које ће омогућити ефикасан, изненадан и прецизан погодак у свако пловило које се појави унутар обалног појаса Руске Федерације.

         Нови самоходни обалски ракетни систем Бал-Е развијен је по налогу руске ратне морнарице у касним 90-тим годинама 20 века, међутим распад СССР-а и финансијска криза утицали су да пројекат модернизације буде одложен за нека срећнија времена. Права прилка за обнову програма пружена је 2006, а већ 2008 године систем је ушао у оперативну употребу јединица обалске одбране.

         Бал–Е је мобилни противбродски обалски ракетни систем заснован на противбродској крстарећој ракети Кх-35 Уран високе прецизности. Систем је намњен контроли мореуза, поморских комуникација, за заштиту обалног појаса од непријатељског артиљеријског и ракетног удара, као и одбијање могућег поморског десанта још пре приближавања обали и искрцавања снага.

         Батерију самоходног противбродског обалног лансера (СОПЛ) Бал-Е чине: возило за командовање које поседује аквизицијски радар, радар за праћење циљева, возило за везу, који су монтирани на тешка теретна возила »МАЗ 7930« погона 8x8 високе проходности која на путу развијају максималну брзину од 60 км/х и 20 км/х по неприступачном терену.

         Батерију чине и четири самоходна лансера противбродских ракета Кх-35 Уран који су такође смештени на МАЗ 7930. Тачније: на свако возило се поставља по осам контејнера, уз још четири возила за транспорт и претовар ракета.

         Прелазак система из маршевског у борбени положај износи 10 минута,  време потребно за претовар ракета је 30 минута, а размак испаљивања противбродских ракета износи 3 секунде.

         Систем је у стању да погоди све циљеве на даљинама од 120 километара у сваком тренутку и у свим временским условима. Систем може и са свог командног места  и са других командних места добијати информације и одмах се ставити у положај за ватрено дејство по задатим циљевима.

         Батерија је споспона да у једном тренутку испали свих 32 пројектила, потом се помера са положаја.  После надопуне - након само пола сата - поново се враћа на борбени положај. Пренос информација о циљевима остварује се дигиталним путем, комуникација је аутоматизована и веома добро заштићена од прислушкивања јер омогућује шифорвани пренос података од батерије према командном центру и обратно.

         Систем је опремљен и уређајима за ноћно дејство, навигацију и позиционирање циљева што омогућује наглу промену положаја после обављене мисијие или праћење кретања циљева јер се оперативност постиже за само 10 минута.

         Захваљујући овим способностима руски стручњаци сматрају да систем Бал-Е може обављати оперативне и тактичке задатке самостално и у садејству са другим јединицма захваљујући минималним трошковима за одржавање и потребну оправку ракетног система.

         Руси потенцијалним купцима нуде опцију да се ракетни систем Бал-Е постави на друге врсте возила зависно од жеље купца чиме је показана његова модуларност и прилагођавања  жељама купаца.

         Њима се, иначе, нуди побољшана верзија Бал-Е ЦМС која у оквиру батерије нуди и хеликоптер или беспилотну летелицу за уочавање и обележавање циљева.

         Отпорност на ометање је веома велика чиме побољшава своју нерањивост у случају десјтва противничких ракета с мора или из ваздуха.

 

Харпунска противбродска ракета 3М 24

         НА вежби „Кавказ 2012” циљ је погођен на даљини од 120 противбродском ракетом 3М 24 познатијом као Кх-35 Уран (НАТО ознака СС-Н-25 Switshblade) коју Руси зову и » харпунском«.

         Да би парирала америчкој противбродској ракети РГМ-84 харпун, која се испаљује с површинских бродова и подморница, Русија је одлучила да крене у развој пандана који би могао парирати овој ракети.

         Када се погледају фотографије,  видљиво је да су обе ракете скоро идентичне јер Уран има четири троугласта крила на средини тела и четири крмила на задњем делу трупа. Ракета је дуга 4,2 м пречника 0,42 и са стартном масом лансирања од 630 кг.

         Навођење ракете на средњем сектору обезбеђује инерцијални навигациони систем с активним радарским самонавођењем примењен у завршној фази лета. Максимална брзина ракете је 200 км/х домета 130 километара и високо експлозивне бојеве главе масе 145 кг.

         Ракета је у оперативну употребу ушла 1993 године када је распоређена на одређене класе фрегата и корвета. Кх-35 Уран се лансира из херметичких затворених контејнера груписаних по четири ракете. Извозна верзија се нуди под ознаком 3М24Е Уран.

         На маневрима је билаиспљена побољшана верзија ове ракете 3М24М. Ради се о модернизованој верзији постојеће ракете којој је додата могућнос ГПС корекције током лета.

         Ракета носии већу количину горива и има повећани домет од 250 километара. Њена маса приликом лансирања повећана је на 700 кг, а верује се да је ракета дужа од стандардне.

 

         A.M.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари