„Булава“ коначно у арсеналу руских атомских подморница

УСПЕШНА ЛАНСИРАЊА

СА АТОМСКЕ ПОДМОРНИЦЕ „ЈУРИЈ ДОЛГОРКИ“

  • Ракета може да носи од шест до десет хиперсоничних маневарских нуклеарних блокова од 100 до 150 килотона. Сваки од њих може да мења путању по висини и курсу
  • Стартна маса „булаве“ је 36,8 тона, има три степена, систем управљања је инерцијалан, ниво оптерећења (позитивно оптерећење) - 1,15 хиљада кг, дужина лансирног контејнера је 12,1 метара
  • Носачи ракете „булава-30“ засад је још само модернизована стратешка подморница „Дмитриј Донски“. Међутим, у плану је да ускоро „булавама“ буду наоружани и „Александар Невски“, „Владимир Мономах“

        РУСКА стратешка ракетнa подморница „Јуриј Долгоруки“, успешно je извела истовремено испаљивање две ракете „булава“.

        Успех ових тест-лансирања омогућава ова „ракета-брод“ буде наредних месеци коначно уведена у наоружање руске морнарице. Тиме је стављена тачка на спорањеа: да ли је „булава“- која је најскупљи војни пројекат постсовјетске Русије - конструкторски промашај или „ракета будућности“.

        Овог пролећа је руски министар одбране Анатолиј Сердјуков на колегијуму Министарства одбране рекао да ће „булавама“ бити наоружане три нуклеарне подморнице. Након успешног лансирања, сви су изгледи да ће се „булаве“ прво наћи управо на подморници „Јуриј Долгоруки“ (пројекат 955 "Бореј").

        Тестирања интерконтиненталних балистичких ракета за поморско базирање „булава“ започета су 2004. године. Од укупно 18 лансирања - 11 су била успешна. Најуспешнија је на том плану била 2011. година. Сва четири лансирања су била успешна и извршена су опет са палубе подморнице „Јуриј Долгоруки“.

        Ранија лансирања су била са палубе специјално модернизоване, за потребе овог пројекта, стратешке подморнице „Дмитриј Донски“ (Пројекат 941 „Ајкула“). Последње лансирање је било заказано за крај новембра, али је одложено.

        Интерконтинентална балистичка ракета за поморско базирање Р30 3М30 „булава-30“ (РСМ-56 за употребу у међународним уговорима, СС-НКС-30 - у НАТО класификацији) представља најновију руску тростепену ракету на тврдо гориво, инсталирану на подморницама.

        Ракета може да носи од шест до десет хиперсоничних маневарских нуклеарних блокова од 100 до 150 килотона. Сваки од њих може да мења путању по висини и курсу. Сам лет ове ракете има одличне маловисинске карактеристике.

            Ракету је пројектовао Московски институт термодинамике, а њен максимални домет је 8 хиљада километара. Стартна маса је 36,8 тона, има три степена, систем управљања је инерцијалан,  ниво оптерећења (позитивно оптерећење) - 1,15 хиљада кг, дужина лансирног контејнера је 12,1 метара, а дужина главног дела износи 11,5 метра.

        Носачи ракете „булава-30“ засад су само модернизована стратешка подморница „Дмитриј Донски“ - пројекат 941 УМ "Ајкула" (по НАТО класификацији „Тајфун“) и поменути „Јуриј Долгоруки“. У плану је да ускоро „булавама“ буду наоружани и – „Александар Невски“, „Владимир Мономах“.

        „Јуриј Долгоруки“ је почео да се гради у „Севмашу“ 2. новембра 1996. године. Његове перформансе су: 170 метара дужина, ширина - 13,5, потпуни депласман 24 тоне. Ова подморница носи 12 ракета  „булаве-30“ које имају индивидуално навођење на циљ са побољшаним карактеристикама да пробију непријатељски систем противракетне одбране.

        Поред балистичких ракета подморница је опремљена торпедима калибра 533 мм. Нуклеарна направа која покреће главни пропелер омогућује да се развије брзина до 15 чворова у подводном кретаљу торпеда, а у надводном - до 29 чворова. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари