„Булава“ од Белог мора до Тихог океана

РУСИЈА УСПЕШНО ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ

  • „Булава“ може да носи шест до десет надзвучних атомских блокова од по 100-150 килотона који маневришу и имају аутономно навођење на циљ и могу да мењају трајекторију и по курсу и по висини

     РУСИЈА је успешно лансирала међуконтиненталну балистичку ракету „булава“ са којом је имала извесних проблема. Ракета је испаљена са атомске подморнице „Јуриј Долгоруки“ из Белог мора и „погодила“ тачно одређену тачку у Тихом океану.

     У Москви су овим тестом били двоструко задовољни: и зато што је „булава“ показала да може да постигне пројектовани крајњи домет и зато што од претходних 15 тестирања исте ракете успешно прошло само осам.

     Претходно лансирање било је 28. јуна. И оно је изведено са подморнице „Јуриј Долгоруки“, а сва ранија су била са атомске подморнице „Дмитриј Донски“.

 

     „Булава“ је поморска балистичка ракета са руском ознаком РСМ-56, а у НАТО  класификацији – SS-NX-30. Реч је о тростепеној ракети на тврдо гориво за подморнице. Може да носи шест до десет надзвучних атомских блокова од по 100-150 килотона који маневришу и имају аутономно навођење на циљ и могу да мењају трајекторију и по курсу и по висини.

     Максимална даљина лета „булава“ је осам хиљада километара. Тешка је 36,8 тона. Њима ће бити наоружано и осам других руских атомских подморница које треба да буду готове до 2015. године. Међу њима, и  две највеће - „Александар Невски“ и  „Владимир Мономах“.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари