Два нова аутомата за агенте руске државне безбедности

У ЧУВЕНОЈ ВОЈНОЈ ФАБРИЦИ „ИЖМАШ“ КОЈА ПРОИЗВОДИ „КАЛАШЊИКОВЕ“ 

        СВЕТСКИ позната руска војна фабрика „Ижмаш“ ускоро почиње производњу нових аутомата на бази платформе „Војака-А12“ за Федералну службу безбедности, сопштио је главни конструктор фирме Владимир Злобин.

       Он је прецизирао да стручњаци „Ижмаша“ за ФСБ спремају и „посебну линију аутоматског оружја на бази АК-12 уз муницију 7,62х39 мм који ће заменити АК-103, АК-104 и АКСУ-74“.

       Злобин је такође истакао да „Ижмаш“ наставља и пројектовање цивилног оружја.

       А за лето је најавио тестирања АК-12.

       „У интересу Министарства одбране Русије већ радимо на модернизацији службених аутомата АК-74 и КА стоте серије. И на изради аутомата за читаву војску на платформи АК-12 за који је у јуну 2013. године планирано државно тестирање“ - наглашава се у саопштењу „Ижмаша“ које је потписао Злобин.

       Ова аутоматска пушка ће користити муницију новог калибра.

       Иначе, „Ижмаш“ за септембар ове године планира презентацију три нова метка - један за пиштољ, а друга два за аутомате. Они ће се производити у фабрици муниције у саставу концерна „Калашњиков“.

       Злобин истиче да за „интересе МУП Русије конструктори „Ижмаша“ пројектују аутомат АК-12СН који ће имати модулну конструкцију“. Прелиминарно је планирано да тестирања овог оружја започну 2014.

       Током фебруара 2013. ове године, најновији аутомат Калашњиков (АК-12) успешно је прошао прву фазу тестирања.

       Иначе, радови на аутомату АК-12 започели су у контрукторско-технолошком центру Ижмаша у августу 2011. године, да би већ у децембру те године био направљен први узорак овог оружја.

       Са АК-12 реализован је читав низ нових конструкторских и технолошких решења која су омогућила да се повећа борбена моћ и ефикасност гађања свих врста оружја.

       Код новог аутомата побољшана је ергономија, а биће уграђена и Пикатини шина - специјални додатак који је намењен да се на њега монтира додатна опрема: оптички и ноћни нишани, даљиномери и сензори за било које препреке што ће омогућити ефикасно коришћење оружја у било које доба дана. Аутомат ће имати телескопски кундак.  

       Пуњење АК-12 биће могуће и са десне и са леве стране што ће омогућити да га успешно користе и дешњаци и леваци.

       Руски оружари уверавају да је легендарни аутомат сачувао своју чувену поузданост, убојитост и једноставност у руковању.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари