ИВАНОВ: Зашто и Русија не би располагала ракетама малог и средњег домета?

ШЕФ АДМИНИСТРАЦИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ УКАЗАО ДА „СТВАРИ НЕ МОГУ ОСТАТИ ТАКВЕ БЕСКОНАЧНО ДУГО”

СССР ликвидирао све своје ракете класе ОКА

  • Владимир Путин пристанак СССР да крајем осамдесетих година ликвидира своје ракете малог и средњег домета назвао „спорним”, а Сергеј Иванов – „веома спорним”

         НЕДОПУСТИВО је да Русија не поседује ракете средњег и малог домета надземног базирања док такве ракете поседују суседне земље – изјавио је шеф администрације председника РФ Сергеј Иванов.

         „Ствари не могу остати такве бесконачно дуго. Председник Путин је одлуку руководства СССР с краја осамдесетих година о ликвидацији ракета средњег и малог домета назвао спорном, а ја бих, најблаже речено, ту одлуку назвао веома спорном”, предочио је Иванов.

         Ракете те класе – домета од 500 до 5000 километара – Американцима нису потребне јер би њима могли да ратују само са Мексиком или Канадом. Али, нагласио је Иванов, Русији јесу, утолико више што су током протеклих 25 година десетине држава (Северна Кореја, Кина, Пакистан, Индија, Иран, Израел…) дошле у посед таквог оружја.

         „У време хладног рата само две државе су располагале таквим оружјем са атомским бојевим главама. Сада земље које њиме располажу имају такве ракете и у неатомској верзији. Симптоматично је да и сви суседи Русије, који поседују такве ракете, у свом војном планирању полазе од лоших сценарија. Зато постављам питање: ако свака земља, која то пожели, може имати ракете малог и средњег домета, зашто то не би могла и Русија”, био је више него јасан Иванов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари