Калашњиков АК-74М ускоро добија даљиномер, ласерски показивач...

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ ОБАВЕЗАНО ДА СЕ ДО КРАЈА 2012. ОПРЕДЕЛИ ЗА ВАРИЈАНТУ КОМПОНЕНТНЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ НАЈПОЗНАТИЈЕГ АУТОМАТА НА СВЕТУ

Дмитриј Рогозин

  • Уградња Пикатини шине омогућиће да се на аутомат АК-74М - изнад и испод цеви - постављају нишани, даљиномери, ласерски показивачи, лампе и други уређаји и прибори
  • А шта ће бити коначно у комплету за реалну употребу, до краја године ће одлучити војни професионалци. „Последњу реч“ ће имати профи-стрелци који ће са том пушком ратовати, а не чиновници из штабова
  • Потпредседник руске владе задужен за војну производњу, Дмитриј Рогозин, на прослави Дана оружара у Тули објавио да модернизацијом од АК-74 треба направити оружје нове класе и указао: „Ово оружје је комфорно и суперпоуздано. Проблем је само у једној ствари - на њему нема доброг нишана, ласера и телевизијског нишана. Овај проблем ћемо решити“

        МИНИСТАРСТВО одбране Русије - по налогу потпредседника владе и шефа војно-индустријске комисије при влади РРФ Дмитрија Рогозина - треба до краја 2012. да се определи за варијанту компонентне модернизације најпознатијег аутомата на свету  - Калашњикова АК-74М.  

        Извор близак Рогозину тврди да су предложене две варијанте модернизације - у самој армији и фабричка. 

        У обе варијанте, АК-74М ће добити више „додатака“ који ће повећати његове могућности. Само, првој варијанти ће ти „додаци“ бити инсталирани у јединицама -  директно у војним складиштима где се налази око 7 милиона аутомата АК-74М. У другом - за модернизацију аутомата биће потребни савремени стругови који ће бити допремљени у фабрику која победи на тендеру за тај посао.

        - Уградња Пикатини шине омогућиће да се на аутомат АК-74М - изнад и испод цеви - постављају нишани, даљиномери, ласерски показивачи, лампе и други уређаји и прибори. А шта ће бити коначно у комплету за реалну употребу, до краја године ће одлучити војни професионалци. Међутим, „последњу реч“ ће имати профи-стрелци који ће са том пушком ратовати, а не чиновници из штабова“ - саопштио је војни извор у Москви.  

        Цена базне „војне модернизације“ била би 2.000 рубаља. А цена обимне фабричке модернизације - око 10.000 рубаља.

        Последњу реч ће, дакле, имати војска.  

        Начелник службе за ракетно-артиљеријско наоружање једне од бригада Централног војног округа рекао је да су пре месец дана у Јекатаринбургу официрима продемонстрирана два комплета шина за „качење“ додатне опреме на аутомат АК (АКС)-74/74М.

        - У првом комплету шине се одмах  монтирају на цев и поклопац гасне коморе аутомата. Војник би у том салучају остајало само да скине стандардну „шину“ и замени је новом. Међутим, у том простијем комплету биле би свега три шине. Фабрички комплет би их већ имао седам. А причвршћивале би се помоћу завртања, а и део стандардних делова био би у потпуности замењен. То могу да ураде само у фабрици или у војним радионицама за ремонт стрењачког оружја на специјалним машинама. Која варијанта би била боља, за сада се не зна - рекао је исти официр.

        Он је додао да је замењиви комплет израђен у Тулском оружаном заводу.

        Истовремено припадник једне од специјалних јединица министарства одбране, који је упознат са овом конструкцијом, истиче да ће - због додатних детаља који ће бити фиксирани на АК-74 - пуцање овим аутоматом постати сложеније.  

        - Због специфичне конструкције, аутомат Калашњиков при пуцању трза навише. Тако да кад се пуца појединачно треба да се на посебан начин смирује. Ако буду уграђени додатни елементи, то ће променити понашање аутомата као и технику пуцања, борци ће морати то да науче и да се привикну - објашњава тај официр.  

        Додао је да је модернизација АК-74 неопходна и да може да продужи армијски век трајања легендарног аутомата.  

Дмитриј Рогозин је на прослави Дана оружара у Тули објавио да модернизацијом од АК-74 треба направити оружје нове класе.  

        - Ово оружје је комфорно и суперпоуздано. Проблем је само у једној ствари - на њему нема доброг нишана, ласера и телевизијског нишана. Овај проблем ћемо решити - објаснио је Рогозин.

        Автомат Калашњиков АК-74 пројектован је 1970. године на бази познате конструкције Михаила Калашњикова АК-47.

        Руско Министарство одбране престало је да наручује све врсте АК правдајући се да су га складишта препуна. Након тога је донета одлука да се пређе на потпуно нови аутомат а постојеће залихе АК-74М продају или униште.  


Слични садржаји

Коментари