Кина би да купи руске неатомске подморнице „Амур“

ПЕКИНГ ВЕЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ О КУПОВИНИ

ЧЕТИРИ ПОДМОРНИЦЕ „ЛАДА“ - ШТО ЈЕ ИЗВОЗНА ВЕРЗИЈА „АМУРА“

Подморницa класе „Амур“

  • Реч је о дизел - електричним подморницама изузетно мале шумности, дужине 66,8 метара, које су у стању да зароне на 300 метара дубине и да плове непрекидно 45 дана без допуњавања залиха. Под водом развијају максималну брзину од 21 чвора, а непрекидно под водом - без израњања - могу да проведу до 25 дана.
  • Подморнице ове класе, са посадом од 25 људи, наоружане су крстарећим ракетама Club-S, торпедима и минама

        КИНА је заинтересована да купи руске подморнице класе „Амур“.

        Ово се потврдило и приликом недавне посете новог кинеског лидера Си Ђинпинга Москви.

        Одлука о продаји, већ сада је јасно, биће - политичка.

        Генералном директору руског Централног конструкторског бироа за поморску технику „Рубин“ -Игору Виљниту -  државна агенција Итар - ТАСС поставила је питање: „У случају продаје неатомске подморнице „Амур“, која је по много чему јединствена у својој класи, не постоји ли реална опасност да је кинески стручњаци прекопирају“?

        „Да, то је могуће и зато се питање - продавати или не продавати „Амур“ - мора решавати на политичком нивоу.

        Виљнит је овим својим речима још додао: „Кина је већ купила велику партију наших подморница класе 877ЕКМ/636. Зато допуштам могућности да ће Пекинг у ближој будућности хтети да купи и још савременије подморнице. Уосталом, за „Амур“ се интересује и више других земаља са различитих континената“.

        Кинески медији су објавили да су Москва и Пекинг већ потписали споразум о куповини авиона СУ-35 и четири подморнице класе „Лада“, што је извозна варијанта подморнице „Амур-1650“.

        Објавили су такође да ће  све четири поменуте подморнице бити опремљене аутономним системом за ваздух стране производње.

        Русија за себе тренутно гради две подморнице исте класе - „Севастопољ“ и „Кронштад“.

        Реч је о дизел - електричним подморницама изузетно мале шумности, дужине 66,8 метара, које су у стању да зароне на 300 метара дубине и да плове непрекидно 45 дана без допуњавања залиха. Под водом развијају максималну брзину од 21 чвора, а непрекидно под водом - без израњања - могу да проведу до 25 дана.

        Подморнице ове класе, са посадом од 25 људи, наоружане су крстарећим ракетама Club-S, торпедима и минама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари