Нови руски стратешки бомбардер биће из породице „Тупољев“

ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ПАК ДА ПОЧИЊУ 2014, А ПОЛЕТЕЋЕ ДО 2020. ГОДИНЕ

         РУСИЈА од 2014. почиње припреме за производњу перспективног стратешког бомбардера дугог долета (ПАК ДА), изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага РФ генерал армије Валериј Герасимов.  

         Друге детаље Герасимов није желео да открије.  

         И парк руских постојећих стратешких бомбардера биће модернизован, додао је Герасимов.  

         Тренутно основу стратешке авиације руске ратне авијације чине авиони Ту-95МС и Ту-160. Према изјавама руководства Министарства одбране, први ПАК ДА треба да полети до 2020., при чему карактеристике новог „стратега“ - и после изјаве Герасимова - за сада остају тајна.  

         Претпоставља се да ће нови бомбардер поседовати велику бојеву моћ и да ће моћи да „заобиђе“ сваку савремену противваздушну одбрану.

         Ова летелица ће бити опремљена најновијим радарским системом и опремом за гађање високе прецизности.  

         У априлу је главни командант ратног ваздухопловства Русије (ВВС) Виктор Бондарев изјавио да је изглед ПАК ДА већ одређен.  

         „Све тече у складу са програмом. Његов основни изглед је већ одређен, сви извештаји су потписани и сада индустрија почиње елементарну разраду различитих система тог авиона“, - изјавио је том приликом Бондарев.  

         Према подацима медија, ПАК ДА треба да буде подзвучна летелица на бази породице авиона „Тупољев“. Међутим, званичне потврде те информације још увек нема.  

         М. Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари