„Петар Велики“ ће пресретати америчке балистичке ракете

У ИСТОЈ УЛОЗИ ЋЕ БИТИ И МОДЕРНИЗОВАНА КРСТАРИЦА „АДМИРАЛ НАХИМОВ“ И РЕМОНТОВАНИ РАКЕТОНОСАЦ „АДМИРАЛ ЛАЗАРЈЕВ“

„Петар Велики“

  • Маневри „Петра Великог“ у приарктичком рејону посебно су важни јер су близу основне трајекторије прелетања америчких балистичких ракета копненог базирања 
  • Основу система противракетне и противваздушне одбране (ПРО-ПВО) „Петра Великог“ чине: ракетни комплекси С-300 „Форт“ (48 ракета) и С-300ФМ „Форт-М“ (46 ракета) средњег домета (до 200 км). За уништавање ваздушних циљева у „непосредној зони“, овај борд-крстарица поседује 16 ракетних система „Кинжал“ (128 ракета) и шест ракетно-артиљеријских комплекса „Кортик“ 
  • Са повратком тих вешенаменских атомских бродова, моћ поморских снага ПРО-ПВО вишеструко ће нарасти. Међутим, уколико руководство земље и Министарство одбране сматрају да је Русији неопходна поморска компонента ПРО, онда ће морати да се граде и нови бродови, а најбољи кандидат за то је разарач који се тек пројектује - истиче главни уредник наменског војног листа „Експерт за наоружање“ Андреј Фролов

        ПОСАДА руског тешког атомског ракетоносца „Петар Велики“ - који се тренутно налази на далекој пловидби у зони Северног морског пута - учествовала је на маневрима на којима су увежбавана дејстава система противракетне одбране РФ.

        Предводник руске Северне ратне флоте практично је постао елемент поморске компоненте система противракетне одбране коју Русија гради.

        - За време похода у приарктички рејон Северног поморског пута, „Петар Велики“ је тестирао елементе противракетне одбране којима располаже а сегмент су заједничког система ПРО Русије. Испитивања су прошла у садејству са недавно формираном армијом за Ваздушно-космичку одбрану - саопштио је представник Министарства одбране РФ.

        Исти „представник“ је истакао да се поход узданице Северне флоте реализује у складу са Поморском доктрином Русије која захтева обнову регуларног присуства бродова Ратне морнарице РФ у „стратешки важним рејонима светских океана“.         

        Током овог похода „Петра Великог“ увежбаван је и низ других задатака - спасилачке операције, извиђање леда и сл.

        - Са аспекта ПРО, маневри „Петра Великог“ у приарктичком рејону посебно су важни јер су близу основне трајекторије прелетања америчких балистичких ракета копненог базирања - прецизирао је исти војни саговорник.  

        Основу система противракетне и противваздушне одбране (ПРО-ПВО) „Петра Великог“ чине: ракетни комплекси С-300 „Форт“ (48 ракета) и С-300ФМ „Форт-М“ (46 ракета) средњег домета (до 200 км). За уништавање ваздушних циљева у „непосредној зони“, овај борд-крстарица поседује 16 ракетних система „Кинжал“ (128 ракета) и шест ракетно-артиљеријских комплекса „Кортик“. 

        Експерт за војно-поморску технику, главни уредник наменског војног листа „Експерт за наоружање“, Андреј Фролов, наглашава да је коришћење „Петра Великог“ као елемента поморског сегмента руске ПРО повезано са тиме што Ратна морнарица РФ тренутно нема других бродова који би могли да одговоре том задатку.

        - Од свега што поседује руска морнарица, „Петар Велики“ је најприкладнији комплекс ПРО-ПВО за пресретање балистичких ракета. Генерално, за такве задатке су тешки нуклеарни ракетоносци чак сувишни - нагласио је Фролов.  

        Формирање руске поморске ПРО - сматра Фролов -повезано је и са одлуком Министарства одбране да се обави генерални ремонт и модернизација друге крстарице из истог пројекта „Адмирал Нахимов“, као и вероватни капитални ремонт ракетоносца „Адмирал Лазарјев“.

        - Са повретком ових вешенаменских атомских бродова у борбени строј, могућности и снага ПРО-ПВО снага, вишеструко ће нарасти. Међутим, уколико руководство земље и Министарство одбране сматрају да је Русији неопходна поморска компонента ПРО, онда ће се морати градити нови бродови, а најбољи кандидат за то је разарач који се тек пројектује - истиче Фролов.

        „Петар Велики“ је пројекат 1144 „Орлан“. Пројектован је у Северном пројектно-конструкторском бироу. Ратној морнарици РФ предат је на употребу 1998. г.

        Пуни депласман је 25.860 тона. Дужина пловидбе је 60 дана. Посада - 635 људи. Брзина - 32 чвора (60 км/час).

        Наоружање на броду (осим система ПРО-ПВО): 20 противбродских ракета П-700 „Гранит“, автоматски топови АК-130, противподморнички ракетно-торпедни комплекс РПК-6М „Водопад“.

        Брод је има и два противподморничка хеликоптера Ка-27.

        Тродимензионални радар за све временске прилике „Фрегат-МАЕ“ у стању је да открива циљеве непријатења на висинама до 30 км и удаљености већој од 300 км.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари