Подводни стратешки разарач „Долгоруки“ носи 16 балистичких ракета „Булава 30“

РУСКА РАТНА МОРНАРИЦА ДОБИЛА ПРВУ ОД ОСАМ

АТОМСКИХ „ПОДМОРНИЦА ЗА 21. ВЕК“

„Јуриј Долгоруки“

  • „Подводни разарач“ исте генерације и класе „Александар Невски“ тренутно пролази неопходна тестирања и руска ратна морнарица ће га имати на располагању током 2013. године
  • Последњег дана 2012. на воду је био спуштен њихов „брат-близанац“ - „Владимир Мономах“ који ће, како се најавбљује, бити најбешумнији
  • Војно бродоградилиште „Севмаш“ већ почело градњу и четвртог „Бореја“ - „Кнеза Владимира“,  али по усавршеном пројекту - 955А

        РУСКА ратна морнарица знатно је повећала своју ударну моћ: у граду Северодвинску - у присуству министра одбране Сергеја Шојгуа - у море је свечано, после подизања над њом Андрејевске заставе, поринута атомска стратешка подморница четврте генерације „Јуриј Долгоруки“.

       Реч је о најновијој и најмодернијој подморници пројекта 955 класе „Бореј“ коју руски адмирали сматрају стратешким ракетним подводним разарачем.

       Ови „подводни разарачи“ треба да постану ударна песница руских поморских атомских стратешких снага у 21. веку.

       Свечаност је одржана у чувеном војном бродоградилишту „Севмаш“, а Шојгу је потом - помоћу заштићене везе - о свему обавестио шефа државе и главнокомандујућег Оружаним снагама РФ Владимира Путина.

       „Долгоруки“ је дугачак око 170 метара, широк - 13,5 метара. Носи 16 балистичких стратешких ракета „Булава-30“  (према западној класификацији SS-NM-30) и насјавременија торпеда.

       Русија је завршила градњу још две подморнице ове класе.

       „Подводни разарач“ исте генерације и класе „Александар Невски“ тренутно пролази теопходна тестирања и руска ратна морнарица ће га имати на располагању током 2013. године.

       Последњег дана 2012. на воду је био спуштен њихов  „брат-близанац“ - „Владимир Мономах“ који ће, како се најавбљује, бити најбешумнији.

       „Севмаш“ је већ почео градњу и четвртог „Бореја“ - „Кнеза Владимира“,  али по усавршеном пројекту - 955А.

       Русија планнира да до 2020. сагради укупно осам стратешких „подводних разарача“ - три  955 и пет - 955А.

       О завршетку тестирања ове подморнице први је саопштио заменик министра одбране за наоружање, Јуриј Борисов на брифингу за војне новинаре. Он је истовремено открио да је руско војно ваздухопловство 2012. добило 40 летелица међу којима су вишенаменски авиони Су-30 МС, МиГ-29К, фронтовски бомбардери Су-34, за борбену обуку Јак-130, као и 127 хеликоптера (Ми-28Н, Ка-52, модернизовани Ми-24, који су прошли темељну надоградњу, Ми-8 и други).

       „Јуриј Долгоруки“ је пројектован у петроградском Централном конструкторском бироу „Рубин“ под руководством Владимира Задорнова. Даску-темељац у њено кућиште положили су тадашњи градоначелник Москве, Јуриј Лужков и шеф администрације председника Русије, Антолиј Чубајс.

       У почетку је било планирано да „подводни разарач“ буде наоружан новом ракетом на чврсто гориво „Барк“, која је израђена у државном ракетном центру „Макејев“. Међутим, три испитивања те ракете завршена су неуспешно. Осим тога, упркос техничком задатку да се уради ракета тежине највише 40 тона, стручњаци са Урала су понудили ракету тежине 90 тона (касније су рекли да су хтели да је искористе на тешкој ракетној подморници стратешке намене пројекта 941, класе „Ајкула“ уместо укинуте ракете Р-39).

       Израду борбеног стратешког комплекса за „Бореј“ владина комисија је поверила Московском институту за термотехнику и главном конструктору Јурију Соломонову, чија је нова ракета на чврсто гориво РТ-2ПМ2 „Топољ-М“ (SS-27), без обзира на финансијске тешкоће, почела да улази у наоружање Ракетних стратешких снага.

       За испитивања „Булаве“ чак је промењен један од пројеката ракетоносца 941 класе „Ајкула“ са бројем К-208 „Дмитриј Донски“, који је остао без ракета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари