Ракетна крстарица „Москва“ стала на чело руских ратних бродова у источном Медитерану

КОМАНДАНТ РУСКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ ВИКТОР ЧИРКОВ:

ГРУПАЦИЈУ У МЕДИТЕРАНУ ДАЉЕ ЋЕМО ПОПУЊАВАТИ

        ВОДЕЋИ брод руске Црноморске ратне морнарице - гардијска атомска ракетна крстарица„Москва“ - допловио је у источни Медитеран и срео се са другим ратним бродовима из сталне формације руске Ратне морнарице наспрам обала Сирије.

        „Москва“ је одмах стала на чело те поморске групације, рекао је агенцији Итар-ТАСС-у начелник одељења за информације Црноморске ратне морнарице капетан бојног брода Вјачеслав Трухачов. 

        „На „Москви“ се налази штаб оперативне команде ове формације у чији састав улазе бродови Црноморске, Балтичке и Тихоокеанске флоте који дејствују по јединственом плану“ - рекао је Трухачов.

        Штаб се досад налазио на великом противподморничком броду Тихоокеанске ратне морнарице Адмирал Пантелејев.

        У саставу те оперативне јединице Ратне морнарице РФ у источном делу Медитерана налази се још девет ратних бродова: велики десантни бродови „Пересвет“, Адмирал Невељски“, „Минск“, Новочеркаск“, „Александар Шабаљин“, „Николај Фиљченков“, противподморнички разарач „Адмирал Пантелејев“, као и противподморнички патролни бродови „Неустрашиви“ и „Сметљиви“.

        Сви ти бродови дејствују по плану оперативне команде за „функционисање у удаљеној поморској зони“. Осим тога, неколико извиђачко-обавештајних бодова Ратне морнарице РФ дејствују по плану Генералштаба Оружаних снага РФ пред обалама Сирије, пратећи ситуацију. 

        Нешто раније командант руске Ратне морнарице адмирал Виктор Чирков изјавио је да ће се та групација у Медитерану и даље  попуњавати. То се чини да би се „избегле и најмање претње границама и безбедности државе“.

        Адмирал је додао да је „то пракса свих морнарица у свету, да се налазе тамо где се подиже ниво напетости“. 

        Атомска ракетна крстарица „Москва“ испловила је из Севастопоља 3. јула. У Атлантском океана је извела гађања крстарећим ракетама по надводним циљевима, док су бродски комплекси ПВО гађали циљеве у ваздуху.            

        Током пловидбе посетио је луке у Португалу, Куби, Венецуели и Никарагви.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари