РЕКОРД: Руски извоз оружја премашио 14 милијарди $

ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ ЗАКЉУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА НОВИХ 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

  • Да бисмо задржали позицију једног од лидера на глобалном тржишту наоружања, морамо да радимо на престизању других – упозорио је шеф државе Владимир Путин домаће конструкторе и произвођаче

         РУСКИ председник Владимир Путин саопштио је да је план извозних испорука војних производа за 2012. успешно испуњен и чак пребачен. Толико да је премашио 14 милијарди долара.

         Руски лидер је оцени да ће повећање поруџбина омогућити руским предузећима из одбрамбеног сектора сигурност у будућности, отварање нових радних места и обнову материјално-техничке основе производње.

         Русија је у 2011. продала оружја и војне технике за 13,2 милијарде долара. План Федералне службе за војно-техничку сарадњу у 2012. години предвиђао је продају у износу од 13,5 милијарди долара.

         „У овој години избијамо на рекордни ниво у извозу војних производа. Њихов је износ премашио 14 милијарди долара, план је за ову годину пребачен” - рекао је председник Русије на заседању Комисије за војно-техничку сарадњу.

         Путин је изразио и задовољство новим квалитетом војно-техничке сарадње због све веће заједничке производње са партнерима, као и јачањем позиција Русије на тржишту услуга у модернизацији и ремонту војне технике.

         Путин није крио да је задовољан и тиме што је Русија у 2012. потписала уговоре за испоруке оружја у вредности 15 милијарди долара. То, нагласио је, омогућава не само да се сачува постојећа структура поруџбина у области војно-техничке сарадње, већ и да се суштински повећају.

         Путин упозорава да је конкурентска борба натржишту оружја веома озбиљна, паподвукао:

         „Да бисмо успели у тој борби, морамо да радимо на престизању других. Зато морамо нашим произвођачима и пројектантима наоружања омогућити демонстрацију научног и техничког потенцијла.Морамо ширити информације о својим достигнућима на специјализованим изложбама” - уверен је Путин.

         Русија већ има неколико својих „демонстрационих места”, а сама руска предузећа за производњу војне опреме и наоружања учествују на 20 највећих светских изложби.

         Сасвим конкретно: Русија сваке године организује око десетак међународних изложби, као што је авиокосмичка изложба МАКС, војно-поморска изложба у Санкт Петербургу и општа изложба наоружања у Нижњем Тагилу.

         „Војне изложбе су нам потребне коа демонстрација потенцијала Русије као једног од лидера глобалног тржишта наоружања. Али, и за војно-патриотско васпитавање наших људи, посебно омладине” - додао је Путин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари