Русија ће до 2020. имати нове „атомске возове“

СВАКИ СОВЈЕТСКИ А-ВОЗ ИМАО ЈЕ ПО ТРИ ЛАНСИРНЕ РАМПЕ

И НОСИО 12 РАКЕТА ПОД ЗАЈЕДНИЧКИМ ИМЕНОМ „МОЛОДЕЦ“

        РУСИЈА планира да до 2020. године направи нови борбени железнички ракетни комплекс (БЖРК) који би носио атомско и нуклеарно оружје.

       „Након 2020. ови ракетни комплекси мобу бити предати на употребу Ракетним стратешким снагама“ - рекао је званични представник руског војно-индустријског комплекса.  

       Русија је 2005. године избацила из употребе совјетске БЖРК у склопу споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања који је Руска Федерација 1993. године потписала са САД.  

       Русија је одлучила да врати „борбене железничке ракетне комплексе“ јер нови Споразум о смањењу офанзивног стратешког наоружања (СТАРТ-3) не забрањује њихову употребу.   

       Нови БЖРК производиће само руске корпорације, а за разлику од совјетског модела, у његовој балистичкој ракети ће тврдо гориво бити двапут лакше. То ће омогућити да ракета стане у један железнички вагон.   

       БЖРК је специјално пројектована железничка композиција на коју су постављене стратешке ракете. Сваки совјетски БЖРК био је опремљен са по три лансирне рампе и носио је 12 ракета под заједничким именом „Молодец“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари