Русија ће до 2020. у војно-космичку одбрану улагати петину војног буџета

У ОРУЖАНИМ СНАГАМА РФ ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИХ СИСТЕМА „ПАНЦИР-С“ И ИСПОРУКА ЈЕДИНИЦАМА СИСТЕМА „С-400“

  • Ефикасна војно-космичка одбрана представља гаранцију стабилности наших стратешких снага обуздавања и заклон од ваздушно-космичких напада и зато мора бити један од приоритета - подвукао је председник РФ Владимир Путин
  • Руски лидер је назвао у најмању руку спорним пристанак Москве да се одрекне ракета средњег домета

         РУСИЈА намерава да предузме све потребне мере како би се одржала равнотежа у систему стратешког обуздавања - ставио је до знања Западу њен председник Владимир Путин, на састанку посвећеном реализацији држаног програма наоружања до 2020. у делу стварања основе војно-космичке одбране.

         „Не можемо дозволити да буде нарушена равнотежа у систему стратешког обуздавања на рачун снижавања ударне моћи наших нуклеарних снага“ - преноси ИТАР-ТАСС речи руског председника.

         „Због тога ће стварање војно-космичке одбране и надаље бити један од кључних праваца наше војне доктрине и изградње“ - нагласио је Путин.

         „Фактички, ефикасна војно-космичка одбрана представља гаранцију стабилности наших стратешких снага обуздавања и заклон од ваздушно-космичких напада“ - додао је руски лидер, нагласивши да је Русија спремна да и у будућности повећава оперативно-тактичке могућности своје ваздушно-космичке одбране.

         Путин је напоменуо да у оквиру државног програма наоружања до 2020. за опремање снага ваздушно-космичке одбране предвиђено око 3,4 билиона рубаља (што је око 20 одсто свих средстава намењених за модернизацију војске и ратне флоте).

         Већ 2015. године 50 одсто снага војно-космичке одбране требало би да буде опремљено савременим оружјем, а до 2020. - најмање 70 одсто.

         Ти планови се постепено реализују. Потенцијал војске  порастао је захваљујући најновијим радарима „Воронеж-М“ и „Воронеж-ДМ“.

         Осим тога, почела је примена зенитно-ракетних система „Панцир-С“, као и серијска производња и испорука војсци система „С-400“.

         Путин је на истом састанку назвао спорним пристанак СССР да се одрекне ракета средњег домета.

         „Друге државе активно раде на усавршавању свог офанзивног оружја, укључујући ракете средњег домета. Практично сви наши суседи развијају ту врсту оружја“, истакао је.

         Напоменуо је да су се „Совјетски савез, а касније и Руска Федерација одрекли тих система - ракета средњег домета, потписивањем одговарајућег споразума с америчким партнерима“.

         „Та одлука ми није баш најјаснија, с обзиром на то да за Американце ти системи нису толико битни, немају где да их примене, а за Совјетски савез и за данашњу Русију, поготово узимајући у обзир то да наши суседи и други развијају те ударне системе, таква одлука била је, у најмању руку, спорна. Али, одлука је донета и ми морамо уважавати постојеће стање“ - констатовао је Путин.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари