Русија ће управљање оружјем и јединицама делимично поверити вештачкој интелигенцији

РОБОТИЗОВАНИ СИСТЕМ КОРИСТИЋЕ И НЕУРОНСКУ МРЕЖУ СУПЕРКОМПЈУТЕРА

  • У систему ће функционисати радарски, сеизмички, оптички и акустички давачи, противавионске ракете и артиљеријски системи, реактивни системи плотунске ватре, хаубице и минобацачи, као и помоћна средства медицинске и инжењерске подршке
  • Примена  у борби планира се за 40-60 минута на нивоу бригаде или пука, или 20-30 минута на нивоу батаљона или чете
  • Систем ће сваких 5 минута прецизирати информације о снагама и објектима противника, извршење команде треба да се реализује за 5 секунди, а припрема за непланирану ватру трајаће највише 3,5 минута. Домет у функционисању треба да  износи 300 км, а време непрекидног рада у режиму дежурства - 36 сати

        РУСИЈА ће управљање наоружањем и јединицама ускоро делимично поверити вештачкој интелигенцији.

        Роботизовани систем за управљање ватром, процену ситуације и доношење одлука биће произведен у Вороњежу.

        На конструисању и производњи роботизованог система за командовање војском, којим ће бити опремљене беспилотине летелице, аутоматски минобацачи и системи противваздушне одбране, радиће концерн „Сазвежђе“.

        Рад на развоју овог система има циљ да смањи заостајање од западних земаља у области роботизације армије. До 2015. гогине ово предузеће у Вороњежу треба да представи функционисање тог система и да изведе потребна тестирања.

        Концепт модела за борбено командовање заснива се на примени неуронске мреже суперкомпјутера који моделирају доношење одлуке о вођењу борбених дејстава. 

        Концерн „Сазвежђе“ намерава да непосредно управљање техником повери аутономној вештачкој интелигенцији, иако питање о степену аутоматизације руковођења борбеном техником није до каја разрађено. 

        - Свака роботизација искључује човека из процеса управљања, из чега произлази питање - где и шта првенствено то треба да буде и у које сврхе да се користи. Масовна аутоматизација, као и масовна роботизација су штетне и морају се користити са одређеним циљем, за одређене задатке и обавезно под људском контролом, тамо где је присуство човека угрожено - изјавио је Иља Владимиров,  научни сарадник концерна „Сазвежђе“.

        Роботизовани систем управљања војском и оружјем техничке јединице (РСУВиОТЈ) обухватиће све елементе тактике - од обавештавања до уништења противника. У систему ће функционисати радарски, сеизмички, оптички и акустички давачи, противавионске ракете и артиљеријски системи, реактивни системи плотунске ватре, хаубице и минобацачи, као и помоћна средства медицинске и инжењерске подршке.

        „Сазвежђе“ планира да ради заједно са компанијом ОАО „Радиозавод“ из Пензе, посебно на опремању вештачком интелигенцијом батерије аутоматизованих минобацача 83т888-1.  

        Примена „Ране“ у борби планира се за 40-60 минута на нивоу бригаде или пука, или 20-30 минута на ниво батаљона или чете. Систем ће сваких 5 минута прецизирати информације о снагама и објектима противника, извршење команде треба да се реализује за 5 секунди, а припрема за непланирану ватру трајаће највише 3,5 минута. Према плановима пројектаната, домет рада „Ране“ износиће 300 км, а време непрекидног рада у режиму дежурства - 36 сати.

        Планирано је да се радна места оператера на пунктовима управљања обједине радном мрежом путем заштићеног канала везе и сместе у оклопним транспортним контејнерима на шасији са точковима или гусеницама.

        У војно-научном сектору Главне команде Копнених снага за „Известија“ је саопштено да за сада није успело стварање система интелигенције за управљање борбеном техником.

        - Сви тежимо ка томе, сви покушавају да добију реалне резултате, а како ће то изгледати у стварности може само практично да се покаже. За сада је све на нивоу експеримената и има веома много проблема. Системе који реално раде још нико није добио, све је у фази разраде и експеримената - рекао је шеф војно-научног сектора Главне команде Копнене војске, Александар Романута.

        Рад на пројекту ОКР „Рана“ треба да се заврши до 2015. (план за финансирање завршава се 2014.).

        Превела Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари