Русија ће већ 2014. формирати „сајбер команду” као нови род војске

ИЗВОДИЋЕ ОПЕРАЦИЈЕ, КАКО У РАТНИМ, ТАКО И У МИРНОДОПСКИМ УСЛОВИМА

  • Први пут је формирање сајбер команде поменуо потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин 2012. године и изразио наду да ће се тај „технички предатор појавити ускоро 
  • У Русији већ постоји неколико органа за борбу против виртуелних опасности: У МУП-у је то Управа „К”, у ФСБ-у – Центар за информатичку безбедност. Њихов рад се не укршта нити ће се укрштати у будућности с радом треће сајбер структуре

         ОРУЖАНЕ снаге Русије ће за деловање у интернет простору формираће сајбер команду, сличну компјутерским службама армија САД и НАТО. Нове армија ће се појавити већ следеће године, наводи агенција Интерфакс.

         „Планирано је да сајбер команда профункционише већ 2014. године, као нови род војске” – изјавио је извор који је добро упознат са ситуацијом. Он је додао да ће сајбер војска изводити операције, како у ратним, тако и у мирнодопским условима.

         Руски министар одбране Сергеј Шојгу претходно је дао наређење организационим деловима Генералштаба да приведу крају рад на формирању ове команде. „Генералштаб треба да достави извештај са роковима реализације. Не могу да саопштим рокове, али, ради се о неколико месеци” – изјавио је један високи званичник. 

         Будућа сајбер војска имаће сличне функције и структуру као амерички USCYBERCOM – United States Cyber Command, која је потчињена стратешкој команди, као и противракетна одбрана, стратешке нуклеарне и свемирске снаге.

         USCYBERCOM штити националне рачунарске мреже које користе Пентагон, оружане снаге, стратешки објекти, а предвиђен је и за виртуелни напад на сличне мреже потенцијалног противника. Занимљиво је да United States Cyber Command делује у интересу војних, судских, полицијских и свих цивилних органа и да је руска сајбер команда, такође, предвиђена за заштиту општих националних интереса.

         Први пут је формирање сајбер команде поменуо Дмитриј Рогозин 2012. године. Он је саопштио да су документа већ припремљена и изразио наду да ће се тај „технички предатор” појавити ускоро. 

         У Русији већ постоји неколико органа за борбу против виртуелних опасности: У МУП-у је то Управа „К”, у ФСБ-у – Центар за информатичку безбедност. Њихов рад се не укршта нити ће се укрштати у будућности с радом треће сајбер структуре, сматра Иља Сачков, генерални директор компаније Group-IB која се бави информатичком безбедношћу, наводи московски лист Известија.

         „Управа „К” истражује компјутерска кривична дела на територији наше земље, објашњава он. – Центар за информатичку безбедност бори се, на интернет простору, против страних тајних служби, екстремистичких организација и криминалних структура који угрожавају националну и економску безбедност Русије. Сајбер команда Министарства одбране сузбија сајбер опасности приликом отвореног угрожавања интереса Русије од стране других држава”.

         По његовом мишљењу, формирање специјалне структуре у Министарству одбране сасвим је оправдано. Већина развијених земаља реализује своје стратегије, чији је циљ често напад на информатичке системе потенцијалног противника.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари