Русија гради 100 аеродрома, база и полигона за ново наоружање

НАЧЕЛНИК РУСКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА ВАЛЕРИЈ ГЕРАСИМОВ

НА КОЛЕГИЈУМУ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РФ

Валериј Герасимов

  • Герасимов саопштио да се до 2016. планира опремање 316, а до 2020. године укупно 495 војних пунктова са више од 3.000 објеката - касарни, паркинга за војне аутомобиле, кантина...
  • Војно-индустријска комисија при Влади РФ одлучила да се државни програм наоружања до 2025. заснива на предвиђању опасности по националну безбедност у наредних 30 година и војно-техничким подацима за наредних 10 година

         РУСИЈА планира изградњу око 100 инфраструктурних објеката (аеродрома, база и сл.) за чување новог наоружања - саопштио је начелник Генералштаба њених оружаних снага армијски генерал Валериј Герасимов.

         „За ново наоружање планирана је изградња аеродрома, база ракетних стратешких снага, база Војно-поморске флоте и друге инфраструктуре. Укупно око 100 објеката. Њихово пуштање у рад предвиђено је неколико месеци пре испоруке технике“ - прецизирао је Грасимов на колегијуму Министарства одбране у Москви.

         Он је саопштио да се до 2016. планира опремање 316, а до 2020. године укупно 495 војних пунктова са више од 3.000 објеката - касарни, паркинга за војне аутомобиле, кантина итд.

         Паралелно с тим, испражњена војна насеља и објекти биће предати локалним властима. „Већи део тих радова планиран је за ову годину. Примопредаја објеката предвиђена је за 2017. годину“ - истакао је Герасимов.

         Оне је напоменуо да се у наредних пет година у сваком војном округу планира отварање по једног центра за обуку, савременог планинског, копненог, поморског и авијацијског полигона, као и да се више од 700 војних јединица опреми савременим средствима за обуку. „Капацитет тих полигона биће 250 дана у години, 18 сати дневно“ - рекао је Герасимов.

         Према његовим речима, остварење тих планова омогућиће да се значајно повећа квалитет припреме војске и да се обученост подигне на ниво водећих светских армија, а по неким показатељима и више.

         Русија истовремено прави програм наоружања до 2025. године. 

         Програм је усмерен на реализацију указа Владимира Путина „Реализација планова (програма) изградње и развоја Оружаних снага РФ, других војних јединица и формација и органа и модернизације одбрамбено-индустријског комплекса“.

         Наручилац програма су одбрамбене структуре, између осталог, Министарство одбране РФ, а израдиће га 46-ти Централни научно-истраживачки институт који се бави војно-техничком политиком државе, планирањем развоја Оружаних снага и других одбрамбених структура Русије.

         У надлежност ове установе спадају питања развоја одбрамбено-индустријског комплекса, реализације државног програма наоружања и јавних набавки за потребе одбране.

         Институт се бави системским истраживањима ради подршке војно-техничкој политици Русије.

         Према речима, начелника 46. Централног научно-истраживачког института, Василија Буренока, документ обухвата 12 програма наоружања.

         Поред традиционалног наоружања, један од програма подразумева набавку наоружања, војне и специјалне технике за одбрамбене службе. Такође, документ садржи и поглавље посвећено производњи перспективног наоружања и војне технике.

         Претпоставља се да ће овај пројекат бити презентован председнику РФ у јулу 2015. године.

         Према ранијим информацијама, Војно-индустријска комисија при Влади РФ одлучила је да се државни програм наоружања до 2025. заснива на предвиђању опасности по националну безбедност у наредних 30 година и војно-техничким подацима за наредних 10 година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари