Русија и Бразил ће сарађивати у производњи сателита и авиона пете генерације

РУСКИ СТРУЧЊАЦИ ЋЕ ПОМОЋИ У ФОРМИРАЊУ - БРАЗИЛСКОГ КОСМИЧКОГ ПРОГРАМА

Панцир - S1

  • Уговори о продаји оружја вероватно ће досећи милијарду долара, а Бразил намерава да ракетно-топовски систем „Панцир-С1” користи већ за безбедносни ПВО-кишобран над светским првенством у фудбалу

         БРАЗИЛ је деценијама куповао америчко и западноевропско наоружање, а сада се – по свему судећи – окреће Русији и њеној војној индустрији.

         Руски министар одбране – генерал армије Сергеј Шојгу – управо се вратио из посете Бразилу и са оптимизмом саопштио: „Нааша понуда, у најмању руку, ни по чему није лошија од понуде наших конкурената на тржишту оружја. Штавише, могу да кажем да смо на растојању пружене руке од закључивања озбиљних уговора о важним пројектима војно-техничке сарадње са Бразилом”.

         Бразил је последњих година свој војни импорт увећао за целих 87 одсто – са 497 милиона долара у 2008. на 931 милион $ у прошлој години.

         Главни продавац оружја земљаама Латинске Америке и у 2012. Су биле САД са 758,5 милиона долара, а Русија је на другом месту са 730 милиона $.

         „Русија, кад је реч о Јужној Америци, нема намеру да пасивно стоји по страни. Русија има шта да понуди. Наша индустрија се – нагласио је Шојгу - енергично развија. У минулим годинама се и могло говорити да користимо патенте из блиске прошлости. Сада то, међутим, више није случај. Наша војна производња се ослања на нова достигнућа.”

         Русија је Бразилу понудила ловце Су-35 (са могућношћу давања лиценце и за производњу у тој земљи), ракетно-топовске системе „Панцир-С1” (преговори у завршној фази) и сарадњу у производњи авиона пете генерације ПАК ФА/Т50 који је направљен по стелс-технологији.

         „Да, разговарамо и о ПВО системима и о сарадњи поводом авиона пете генерације. У Бразилу сам, на том плану, само наставио разговоре које су започели председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев” – потврдио је Шојгу.

         Бразил има намеру да «Панцирь-С1» користи за „разапињање ПВО  кишобрана” над светским фудбалским првенством, а спрема се од Русије купи оружја за милијарду долара.

         Највећа јужноамеричка земља је 2008. од Русије купила 12 хеликоптера Ми-35.

         Према Шојугуовим речима, две земље ће сарађивати и у – космосу. Преговарају о производњи заједничких сателита, али и о формирању – бразилског космичког програма.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари