Русија обновила своје стално војно присуство на Арктику

РАТНА ФЛОТА РФ УСПОСТАВИЛА КОНТРОЛУ ЧИТАВЕ ТРАСЕ СЕВЕРНОГ ПОМОРСКОГ ПУТА И ОБОДНИХ АРКТИЧКИХ ТЕРИТОРИЈА

Тешка атомска ракетна крстарица „Петар Велики“

  • Пројекат подразумева и активирање стратешке авијације и обнову истраживања и експедиционих радова дуж трасе Северног поморског пута - саопштио је заменик министра одбране РФ Аркадиј Бахин

        МИНИСТАРСТВО одбране Руске Федерације обновило је стално руско војно присуство у Арктику , организујући поход одреда ратних бродова Северне ратне флоте у приарктичке зоне на траси Северног поморског пута, саопштио је први заменик министра одбране РФ Аркадиј Бахин након видео-саветовања о доласку одреда бродова на западне обале острва Конељни (Новосибирска острва) које је водио министар Сергеј Шојгу.

        „Два дана је групација бродова Северне ратне морнарице - предвођена тешком атомском ракетном крстарицом „Петар Велики“ - обављала основне задатке на Новосибирским острвима. Дошли смо овде или боље речено вратили смо се заувек“ - рекао је Бахин.

        Први заменик министра одбране РФ додао је да су ти задаци „у функцији контроле читаве трасе Северног поморског пута и ободних арктичких територија“.

        „Пред нама је много задатака. Тешки су и сложени, али ћемо их сигурно извршити“ - рекао је Бахин.

        Додао је да је све само почетак „дуге пловидбе“.

        „Снаге Северне ратне флоте РФ очекује извршење задатака који су једнаки по тежини у зони Земље Франца Јозефа и Нове Земље“ - указао је заменик министра одбране РФ.

        Бахин је ракао да ће на Новосибирским острвима бити обновљен и модернизован аеродром „Темп“ који ће већ у октобру бити у стању да прима авионе Ан-72 и Ан-74 јер ће његова писта - по наредби министра одбране Шојгуа - бити проширена и продужена па ће моћи да прима и велике транспортне авионе као што су Антеј и Ил-76 што ће омогућити да се повећају снаге и средства на самим острвима.

        „Авио-саобраћај биће редован целе године, 24-часовни и у свим временским условима. Зато морамо обновити у потпуности поларну авијацију и њену инфраструктуру. То се тиче копнених и острвских тачака базирања“ - истакао је Бахин.

        Пројекат подразумева и активирање стратешке авијације и обнову истраживања и експедиционих радова дуж трасе Северног поморског пута, додао је заменик министра одбране РФ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари