Русија од јануара модернизује десет бомбардера Ту-22М

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ ХТЕЛО ДА ИХ ОПРЕМИ НОВОМ ЕЛЕКТРОНИКОМ ОДМАХ ПОСЛЕ РАТА СА ГРУЗИЈОМ

  • Основу нове опреме авиона чини такозвани адаптирани систем за управљање -  рачунар, навигациони систем на бази ГЛОНАСС и комплекс за навођење са интегрисаним новим софтвером. Систем управљања контролише све параметре лета, узимајући у обзир спољне факторе
  • Ту-22М је у употреби још 1976. У могућности је да развија брзине до 2,3 хиљада км/сат и да носи 24 т бомби или крстарећих ракета на 2,4 хиљада км
  • У складу са споразумом СТАРТ-2 ,са ових бомбардера је скинут систем за допуну горива у ваздуху, што им је знатно скратило долет. Данас РВ Русије поседује 115 авиона Ту-22М, од којих су 40 у летном стању 

         КРАЈЕМ 2012. руско Министарство одбране започеће модернизацију бомбардера далеког домета Ту-22 („Backfire” према класификацији НАТО).

         Одлука је донета након губитка таквог авиона у рату 2008. године у Закавказју. Штавише, руско војно министарство је већ потписало уговор са компанијом „Гефест-ИТ” која ће Ту-22 опремити новим рачунарима и навигационим и нишанским комплексима.    

         Свест да је потребна модернизација Ту-22 појавила се још почетком 1990-их година. „Backfire” се правио првенствено као носач ракета. Међутим, данас ракетни удари нису много актуелни: и у Авганистану и у Чеченији, у оба рата, овај се авион користио за нападе обичним нагазним минама. А рат са Грузијом показао је његове слабе тачке пред савременим средствима ПВО.  

         Директор – главни конструктор компаније „Гефест–ИТ” Александр Пањин открио је да је пројекат модернизације Ту-22М направљен још 2008.  

         - Ратно ваздухопловство (РВ) нам се обратило у септембру те године, одмах након рата. Раније смо успешно сарађивали на модернизацији Су-24. Узгред, овај уговор је актуелан и данас. Министарство одбране је желело да направимо за Ту-22М нову електронску опрему. Тада нам министарство није поставило ни тактичко-техничке захтеве, нити тактичко-технички задатак, - рекао је Пањин.  

         Према његовим речима, нови електронски и нишански комплекси су слични онима који су успешно имплементирани на Су-24, па били усавршени почетком 2009. Крајем исте године компанија „Гефест-ИТ“ опремила са њима један бомбардер авијације дугог домета.   

         - Основу нове опреме авиона чини такозвани адаптирани систем за управљање. У његов састав улазе рачунар, навигациони систем на бази ГЛОНАСС и комплекс за навођење са интегрисаним новим софтвером. Систем управљања контролише све параметре лета, узимајући у обзир спољне факторе, - појаснио је директор компаније.  

         Једну модернизовану машину су активно експлоатисали припадници војске и она је добила позитивне одзиве. Недостатак тактичко-техничких захтева и тактичко-техничког задатка је ипак засметао брзом потписивању уговора. Формалности су биле испоштоване крајем 2011. и сада модернизовани Ту-22М пролази државна летачка испитивања.  Ако све прође како треба, „Гефест-ИТ” ће крајем године почети са модернизацијом десет бомбардера.    

         Официр РВ који је учествовао у испитивањима, саопштио је за „Известија” да пилоти немају замерки на тај модернизовани  авион и да су сама испитивања формална, јер су од 2009. – 2012 сви недостаци су отклоњени.    

         - Машина у току лета реагује на све промене у околини. Компјутер одмах даје све исправке што знатно олакшава управљање летелицом. Нови интегрисани нишански комплекс сам нуди решења за коришћење оружја, израчунава све корекције, - рекао је он.  

         Према мишљењу бившег главног команданта РВ, генерала Анатолија Корнукова, модернизација „Backfire” је свакако неопходна, али требало је да се уради доста раније.  

         - Нови Ту-22M у оквирима своје зоне деловања потпуно одговара свим савременим захтевима. Међутим, колико год савремена била ова машина, то не може да је спасе од неисправних и неоправданих одлука команданата.  

         Ту-22М је у употреби још 1976. У могућности је да развија брзину до 2,3 хиљада км/сат, да носи 24 т бомби или крстарећих ракета на 2,4 хиљада км.

         У складу са споразумом СТАРТ-2 ,са њега је скинут систем за допуну горива у ваздуху, што је знатно скратило долет. Данас РВ Русије поседује 115 авиона Ту-22М, од којих су 40 у летном стању.  

         (Известија)

         Превела: Марија ПЕТРОВА

 


Слични садржаји

Коментари