Русија пред стартом тешке балистичке ракете која ће заменити „Војводу“

НАСЛЕДНИКА „САТАНЕ“ ПРОЗВОДИЋЕ КРАСНОЈАРСКИ ЗАВОД ЗА МЕХАНОГРАДЊУ

„Војвода“

        У РУСИЈИ су почели нови експериментално-конструкторски радови на изради нове тешке међуконтиненталне балистичке ракете у течном стању шахтног базирања, која ће заменити најмоћнију на свету МБР РС-20В „Војвода“ (по западној класификацији „Сатана“).

       Производња нове 100-тонске МБР почеће до краја ове године, саопштио је консултант командата Ракетне војске стратешке намене генерал-пуковник у оставци Виктор Јесин:

       Почетком октобра Министарство одбране РФ је у целини одобрило идејни пројекат нове ракете, конструкторима је наложено да дораде неке делове. Производња ракете ће почети до краја године.

       Тактичко-технички задатак за израду нове МБР је одобрен 2011. године. У улози главног творца нове ракете наступа Државни центар „Макавејев“ (Чељабинска област). У раду такође учествује „НПО механоградња“ (Московска област). Ракете ће прозводити Краснојарски завод за механоградњу.

       Раније је заменик генералног директора Војно-индустријске корпорације „НПО механоградња“ за комплексе стратешке намене Андреј Горјајев изјавио да ће за производњу нове тешке међуконтиненталне балистичке ракете на течно гориво бити потребно око 10 година.

       Одговарајући на питање кад у наоружање ракетне војске стратешке намене може бити примљена нова тешка МБР на течно гориво, он је истакао да то „засад није могуће рећи прецизно.“

       По његовим речима, рокови за израду ракете, између осталог, зависе „од задатака које се постављају у односу на њене карактеристике, на састав комплекса“. Осим тога, додао је Горјајев, на рок производње ракете утичу „степен новине, степен наслеђа у односу на оно што тренутно постоји“.

       „Ако се земља није бавила израдом нових међуконтиненталних ракета преко 30 година, природно је могуће да настану потешкоће у најразличитијим етапама овог процеса. И није могуће прогнозирати ове проблеме на почетку,“ рекао је заменик генералног директора Војно-индустријске корпорације „НПО механоградња“ за комплексе стратешке намене Горјајев

       (Глас Русије)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари