Русија продаје Анголи оружја за милијарду долара

ЛУАНДА ПОСТАЛА НАЈВЕЋИ КУПАЦ РУСКОГ ОРУЖЈА

У АФРИЦИ ЈУЖНО ОД САХАРЕ

     Рогозин у Анголи

  • У пакету су: 18 ловаца Су-30К,  делови за оружје совјетске производње, лако и стрељачко оружје, муниција, тенкови, артиљеријски системи и хеликоптери Ми-17
  • Постигнут и договор о изградњи фабрике за производњу метака у Анголи уз помоћ Русије

       ГЛАВНИ резултат посете руског вице-премијера Дмитрија Рогозина Анголи је потписивање пакета уговора о продаји наоружања тој земљи у укупној вредности од милијарду долара - открили су московском листу „Ведомости“ извори блиски руководству компаније „Рособоронекспорт“ и врху Министарства одбране РФ.

       Тако је Ангола постала највећи купац руског оружја у Африци јужно од Сахаре, наводи овај лист.

       Две стране су се договориле о купопродаји 18 ловаца Су-30К,  делова за оружје совјетске производње, лаког и стрељачког оружја, муниције, тенкова, артиљеријских система и хеликоптера Ми-17. Такође, постигнут је договор о изградњи фабрике за производњу метака у Анголи уз помоћ Русије.

       Ремонтовани ловци Су-30К, који су саставни део споразума, претходно су припадали Ратном ваздухопловству Индије. Они су испоручени Индији на основу уговора из 1996. года.

       Споразум је предвиђао испоруку Индији ловаца Су-30МКИ, али је касније договорено да буду замењеним модификованим МКИ. На крају је Русија испоручила Индији ловце Су-30МКИ, а добила назад Су-30К.

       Како истичу стручњаци, засад политичка сарадње Русије и Анголе превазилази економску. Ангола је један од кључних савезника Москве у региону. Конкретно, Ангола подржава став Русије по питању Сирије.

       Како се наводи у извештају Јужноафричког института за међународне односе, само Русија од земаља БРИКС не спада у 10 водећих трговинских партнера Анголе јер заузима тек 27. место.

       Разлог за то је што су обе земље извозници енергетских ресурса – Русија није заинтересована за анголску робу, а руска опрема, која би могла да интересује Анголу, прескупа је за ту земљу.

       У овом тренутку, удео продаје „Рособоронекспорта“ земљама јужно од Сахаре износи највише 8%. Русија је више пута покушавала да изађе на перспективна тришта у Анголи, али су сви покушаји били безуспешни. Притом је Ангола раније исказивала заинтересованост не само за готово руско оружје, већ и за отварање војно-индустријских капацитета уз учешће Москве. По мишљењу стручњака, управо је руска спремност на заједничке пројекте покренула ствари с мртве тачке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари