Русија са Сиријом потписује уговор о испоруци најмање десет МиГ-29 М/М2

ПРОЗАПАДНИ МОСКОВСКИ ЛИСТОВИ ТВРДЕ ДА РУСИЈА

ЈОШ НИЈЕ ИСПОРУЧИЛА СИРИЈИ РАКЕТЕ ЗЕМЉА-ВАЗДУХ С-300

  • Спољнополитички помоћник шефа руске државе, Јуриј Ушаков, изјавио да нових уговора са Дамаском неће бити и избегао и да потврди и да демантује испоруке ракетних система С-300 влади у Дамаску, рекавши само ово и оволико: „Не бих да коментаришем конкретику у смислу: прва или друга партија. Не знам о каквим се партијама ради”
  • Преговори о продаји Сирији 12 МиГ-29М/М2 воде се не од јуче. У складу са сиријском поруџбином, први авион тог типа свој први лет имао је још 2011. године. Не верујем, међутим, да Сирија може брзо рачунати на те авионе - рекао је главни уредник часописа „Извоз наоружања Андреј Фролов

         ГЕНЕРАЛНИ директор „МиГ“ компаније Сергеј Коротков је саопштио да ће Русија са Сиријом потписати уговор о испоруци најмање 10 борбених авиона.

         Коротков је навео да у Москви борави сиријска делегација која разговара о условима и роковима уговора о снабдевању Сирије авионима МиГ-29 М/М2.

         Званична Москва - што нимало не чуди - показује наглашену уздржаност поводом руског оружја за Сирију.

         Спољнополитички помоћник шефа државе, Јуриј Ушаков, избегао је и да потврди и да демантује испоруке ракетних система С-300 влади у Дамаску.

         Али, рекао је ово и оволико: „Не бих да коментаришем конкретику у смислу: прва или друга партија. Не знам о каквим се партијама ради. У своје време су били закључени одгварајући уговори о испорукама најсавременијег оружја и они се постепено, у складу са роковима, реализују. Хоћу да нагласим: Русија, реализујући те уговоре, на испоручује оружје које би потпадало под било какве међународне забране”.

         Нагласио је, међутим, да Русија не планира нове уговоре о продаји оружја Сирији.

         Московски експерти су, сасвим природно, много отворенији.

         „Преговори о продаји Сирији 12 МиГ-29М/М2 воде се не од јуче. У складу са сиријском поруџбином, први авион тог типа свој први лет имао је још 2011. године.

         Не верујем, међутим, да Сирија може брзо рачунати на те авионе. МИГ ће још месецима бити сконцентрисан на производњу бродских (палубних) МиГ-29 за ратне морнарице Индије и РФ, а можда ће морати И да брзо одради бар део вероватног уговора са Србијом” - рекао је главни уредник часописа „Извоз наоружања” Андреј Фролов.

         Иначе, за разлику од класичних „мигова”, који су служили за пресретање туђих авиона, МиГ-29М/М2 може да бомбардује и циљеве на земљи.

         Московски прозападни медији, што је такође карактеристично, тврде да Русија још није испоручила Сирији ракете земља-ваздух С-300. Дневни листови Ведомости и Комерсант објавили су, позивајући се на изворе из војно-индустријског комплекса, да испоруке још није било.

         Ведемости наводе да није сигурно да ће оружје, чија је вредност према уговору из 2010. године милијарда долара, уопште бити испоручено ове године.

         „Испорука шест ракета С-300, предвиђена уговором из 2010. године, биће реализована тек у другом тромесечју 2014. године“, тврди Комерсант.

         Извор Ведемости је казао и да упркос чињеници да руске власти наглашавају да су спремне да реализују уговор из 2010. године, није сигурно да ће до испоруке и доћи.

         Пре четири дана, ЕУ је укинула ембарго на испоруке оружја Сирији, чиме је чланицама омогућила да наоружавају тамошње побуњенике који настоје да оборе Асада и његову владу којима је Русија главни савезник.

         Ова одлука је узроковала бојазан да ће на Блиском истоку доћи до трке у наоружавању.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари