Русија шири војно-техничку сарадњу са Бразилом и Перуом

ПРЕГОВОРИ МИНИСТРА ОДБРАНЕ РФ СЕРГЕРЈА ШОЈГУА У БРАЗИЛИЈИ И МИЛИ

Селсo Аморим

  • Бразилски министар Селсу АМОРИМ: Будућност руско-бразилских односа у сфери ВТС везана је за реализацију конкретних пројеката у областима као што су продаја лиценци у циљу модернизације оружаних снага Бразила, производња и усавршавање средстава за везу и система за надзор, јачање технолошког партнерства, ширење практичне сарадње

         ОДНОСИ Русије и Бразила у сфери војно-техничке сарадње (ВТС) „развијају се на дугорочној основи и уклапају се у контекст стратешког партнерства између две земље”.

         Ово је у ексклузивном интервјуу за Итар-ТАСС изјавио министар одбране ове јужноамеричке земље Селсу Аморим, после преговора са руским колегом Сергејем Шојгуом који се налази у посети Бразилу.

         Аморим је истакао прогресиван карактер односа две земље, „којима су подстицај дали преговори и сусрети на највишем и високом нивоу”. У децембру је Москву посетила председница Бразила Дилма Русеф, док је у фебруару у посети Бразилији био руски премијер Дмитриј Медведев. Притом, навео је бразилски министар одбране, две земље успешно сарађују и у мултилатералним форматима, као, на пример, у групи БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, ЈАР).

         Бразилски министар је нагласио да је „будућност руско-бразилских односа у сфери ВТС везана за реализацију конкретних пројеката у областима као што су продаја лиценци у циљу модернизације оружаних снага Бразила, производња и усавршавање средстава за везу и система за надзор, јачање технолошког партнерства, ширење практичне сарадње”.

         Аморим је истакао важност научно-техничке сарадње војски двеју земаља, као и заједничких пројеката обуке војника и размене кадрова.

         Бразилски инистар одбране окарактерисао је преговоре са Сергејем Шојгуом као веома садржајне. „Размотрили смо низ међународних проблема, разговарали смо о томе како конкретно градити стратешко партнерство. Између осталог, говорило се о стварању радних група за компјутерску безбедност, свемир, о безбедности током одржавања великих међународних спортских такмичења” – рекао је Аморим.

         Претходно се појавила информација да ће Русија и са Пером јачати партнерство у домену одбране, ширећи ВТС и размену технологија. О томе су се договорили министри одбране двеју земаља током посете Шојгуа Лими, током које је позвао перуанске колеге да следеће године посете Русију.

         Коментаришући састанке Шојгуа у Лими, заменик министра одбране РФ Анатолиј Антонов истакао је да ће Русија и Перу размењивати осетљиве податке у области ВТС и да се тренутно припремају документа у сфери заштите интелектуалне својине. Осетљиви подаци су подаци чије недозвољено обелодањивање, мењање или прикривање може да доведе до значајне штете.

         „Постоји неколико споразума на којима тренутно радимо. Током преговора смо успели да направимо помаке у том правцу. Један документ је практично усаглашен и може да се потпише наредних дана” — рекао је Антонов после затвореног састанка Шојгуа и министра одбране Перуа Педра Катеријана.

         Антонов је истакао да се говорило, пре свега, о побољшању правне регулативе за сарадњу. „Приводи се крају рад на неколико докумената везаних, између осталог, за заштиту права у сфери интелектуалне својине. Ради се о томе да ћемо размењивати осетљиве податке” — истакао је заменик министра одбране РФ.

         „Стратешко партнерство подразумева велико поверење, велики обим сарадње, укључујући испоруке оружја и специјалне технике, као и примопредају осетљивих технологија, што, без сумње, захтева одређени ниво односа између земаља” — појаснио је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари