Русија „убицама подморница“ модернизује електронику за навођење на циљ

РАКЕТА 85Р МОЖЕ ДА ПОГОДИ МЕТУ СА УДАЉЕНОСТИ ОД 50 КМ,

А НАЈБОЉА АМЕРИЧКА - RUM-139 VL-АSRОC - ИМА ДОМЕТ САМО 28 КМ

  • Засад се ради о 39 ракета 85РУ за ракетни систем „Раструб“, али руска Ратна морнарица планира и модернизацију ракета 83Р „Водопад“, 84Р „Мећава“, 86Р и 88Р за систем „Ветар“, као и њихових модификација са дубинским бомбама
  • Руске противподморничке крстареће ракете и опремљене су торпедом. Кад се примакне мети, торпедо се одваја и спушта у воду падобраном и потом самостално наставља пут ка подморници или броду - помоћу система за одређивање координата мете

        ГЛАВНА команда Ратне морнарице Русије одлучила је да модернизује противподморничке ракете произведене почетком 1960-их за неколико ракетних система.

        Како је за московски дневни лист „Известија“ рекао један неименовани извор из руског одбрамбено-инсдустријског сектора, одлука је донета због недостатка модерних ракета, као и продужења радног века борбених бродова. 

        Противподморничке ракете су крстареће ракете опремљене торпедом. Кад се примакне мети, торпедо се одваја и спушта у воду падобраном. После одвајања од носеће ракете, торпедо самостално наставља пут ка подморници или броду - помоћу система за одређивање координата мете.

        Засад се ради о 39 ракета 85РУ за ракетни систем „Раструб“, али руска Ратна морнарица планира и модернизацију ракета 83Р „Водопад“, 84Р „Мећава“, 86Р и 88Р за систем „Ветар“, као и њихових модификација са дубинским бомбама.

        Бродови који су опремљени тим системима конзервирани су у Североморску, Севастопољу, далекоисточном Приморском крају и на Камчатки. 

        Замену електроопреме ракета и лансирних система извршиће „Смоленска авио фабрика“.

        Како је „Известијама“ рекао потпредседник Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков, ракете су испоручене Ратној морнарици СССР-а 1960-их година, али су њихове карактеристике још увек у складу са светским стандардима. А могућност замене торпеда још увек их чини модерним оружјем.

        - Те ракете су савремене, способне су за уништење тешких подморница противника. 85Р је основна противподморничка ракета, а носе је бродови класе „Адмирал“ и тешке ракетне крстарице класе „Киров“. Та ракета има приличан домет, а њено главно оружје је торпедо малих димензија које се тренутно модернизује. Зато се то оружје може користити још много година“ - истакао је Сивков.

        Ракета 85Р може да погоди мету и уништи је са удаљености од 50 км, што јој даје велику предност над сличним оружјем САД - ракетом RUR-5 АSRОC (чији је домет осам км) и њеном наследницом, коју тренутно користи Ратна морнарица САД - RUM-139 VL-АSRОC (домет 28 км).

        - Американци на најновијим бродовима имају ракетне системе који користе ASROC - ракету која се користи од почетка 1960-их година. Руска ракета је вођена и може да допреми торпедо до тачне дестинације, док америчка ракета није вођена- она лети по балистичкој путањи и домет јој, у том случају, није велики - тврди Сивков. - Нема никаквог разлога да се наша ракета повлачи из употребе.

        У време хладног рата, постојале су модификације ракета 86Р и 86Р са торпедом са атомском главом, али се оне више не користе.

        Модернизација ракета, за коју ће бити издвојено око милион евра, трајаће до краја 2014. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари