Руска ратна авијација добија 30 Су-30СМ

ПРВИ ПРОБНИ ЛЕТ ВИШЕНАМЕНСКОГ СУПЕРМАНЕВАРСКОГ ЛОВЦА ПРОТЕКАО УСПЕШНО

  • У односу на „породицу Су-30МК”, побољшани – радарска техника, радиовеза и избациво (катапултно) седиште, а унете су промене и у структуру наоружања и сервисне системе

         НАЈНОВИЈИ ловац Су-30СМ - пројектован за потребе Министарства одбране РФ – успешно је прошао свој први лет,  саопштила је компаније-произвођач  „Иркут” која послује у оквиру руске Удружене авио-корпорације.  

         „Лет је трајао два часа и протекао је без примедби. Авионом су пилотирали пробни-пилоти из компаније „Сухој”: пробни пилот прве класе командир посаде Сергеј Костин и навигатор Павел Маловечко, заслужни тест-навигатор РФ” - каже се у саопштењу.

         Вишенаменски суперманеварски ловац Су-30СМ представља даљи развој породице Су-30МК. Пројектант је адаптирао авион за потребе Ратног ваздухопловства РФ у делу радарске технике, радиовеза и државних идентификациних ознака. Побољшано је и избациво (катапултно) седиште, унете су промене у структуру наоружања и сервисне системе.

         Уговор између министарства одбране РФ и „Иркута” о испоруци војсци 30 вишенаменских ловаца Су-30СМ до 2015. године потписан је у марту.

         При потписивању је министар одбране РФ Анатолиј Сердјуков изјавио да ће предаја Су-30СМ Оружаним снагама суштински увеђати борбену способност Ратног ваздухопловства. Осим тога, према речима министра, то ће омогућити виши ниво припреме пилота што је посебно актуелно због повећања обима набавки борбене авиационе технике нове генерације.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари