Руска ратна авијација у наредне три године добија 60 Су-30СМ

У ИСТОМ ПРЕИОДУ ДОБИЋЕ И 55 ШКОЛСКО-БОРБЕНИХ АВИОНА ЈАК-130

Су-30СМ

  • Херој Русије пуковник Сергеј Кобилаш: Су-30СМ ће знатно повећати бојеве могућности нашег ратног ваздухопловства, јер тај авион има изванредне могућности за истовремено проналажење и гађање неколико циљева и маневрисање

         МИНИСТАРСТВО одбране Русије и корпорација „Иркут“ потписали су записник о резултатима летачких проба најновијег мултифункционалног ловца Су-30СМ.

         Пробе су оцењене као задовољавајуће, што широм отвара врата серијској производњи и масовним испорукама овог ловца ратном ваздухопловству, објавио је московски днени лист „Росијскаја газета“.  

         Руски војни ресор, са новим министром одбране Сергејом Шојгуом, не само да финансира уговоре по одбрамбеним поруџбинама у строго одређененим роковима, већ и стално контролише испуњавање услова уговора.

         Ради контроле у фабрику авиона у Иркутску долетела је делегација Министарства одбране на челу са замеником министра Јуријем Борисовим. Према његовој оцени, Иркутска фабрика је једна од намодернијих у земљи и по техничкој опремљености, и по организацији производње, са добрим кадровима и економским показатељима.

         Борисов је нарочито истакао да на сваког запосленог у тој фабрици долази готово 90 хиљада евра годишње производње и оценио да је то „веома озбиљан показатељ“.   

         Према мишљењу шефа авијације - заменика главног команданта оружаних снага за авијацију, Хероја Русије пуковника Сергеја Кобилаша - Су-30СМ ће знатно повећати бојеве могућности ратног ваздухопловства Русије, јер тај авион има изванредне могућности за истовремено проналажење и гађање неколико циљева и маневрисање.

         Нови ловци ће стизати на наоружање Ратног ваздухопловства Русије у читавим ескадрилама.

Јак-130

         Ратно ваздухопловство Русије је 2012. добило 17 авиона, а Центар за обуку у Борисоглебску добио је 15 школско-борбених авиона Јак-130.

         Конструкција Јак-130 омогуавћава увежбавање пилотирања свих домаћих ловаца 4. генерације, као и најпопуларнијих страних модела.

         Његови конструктори тврде да се на њему може вежбати чак и пилотирање ловцима 5. генерације.

         Планира се и борбена верзија лаког јуришног ловца.  

         У плановима руских произвођача авиона за ову годину је и повећање испорука у складу са државним поруџбинама из одбраменог ресора, за безмало два пута у поређењу са 2012. годином.

         У наредне три године Министарство одбране РФ ће добити 60 Су-30СМ и 55 школско-борбених авиона Јак-130.  

         Резимирајући, шеф делегације је изјавио: „У наредне 2-3 године морамо да стигнемо гарантовани обим поруџбина за Иркутску  фабрику авиона до краја трајања „Државног програма наоружања - 2020“. „Према таквим предузећима као што је „Иркут“ треба имати озбиљан однос, како би корпорација могла да прави планове до краја трајања државног програма“, подвукао је Јуриј Борисов. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари