Руска ратна морнарица добиће до 2016. девет нових фрегата

ПРВЕ ТРИ СЕ ВЕЋ УВЕЛИКО ГРАДЕ, БРОДОГРАДИЛИШТЕ „ЈАНТАР” У КАЛИЊИНГРАДУ ДАНАС ПОЧЕЛО ИЗГРАДЊУ ЧЕТВРТЕ

  • Свих девет фрегата намењено је борби против бродова и подморница и одбијању ваздушних напада. Свака може да делује потпуно самостално или у саставу већих бродских формација

         ДЕВЕТ фрегата – уместо шест раније планираних – градиће се за руску ратну морнарицу у Прибалтичком бродоградилишту „Јантар” у Калињинграду.

         Према речима директора бродоградилишта Јакова Бережноја, већ је почела градња четврте фрегате.

         „Већ постоји план да „Јантар” изгради још три, дакле – укупно девет фрегата. Прве три фрегате припашће Црноморској ратној флоти, а следеће три ће највероватније крстарити Балтичким морем”, рекао је Бережној, указавши да је његово бродоградилиште недавно успешно завршило градњу три брода за ратну морнарицу Индије.

         Почетку градње четврте фрегате присуствовао је и главни конструктор Северног пројектно-конструкторског бироа Петар Васиљев. Он је оценио да ће серија фрегата које се граде квалитативно променити могућности руске ратне морнарице.

         „Бродови које је Јантар изградио за војно-поморске снаге Индије већ су приликом проласка кроз Атлантски и Индијски океан доказали своју поузданост. Фрегате које ће добити наша морнарица имаће – зато што су наше потребе друкчије – донекле измењену композицију наоружања”, открио је Васиљев.

         Фрегата, чија је градња почела данас, носиће име „Адмирал Бутаков”. У част руског адмирала Григорија Бутакова.

         „Јантар” ће изградити шест фрегата из „адмиралске серије”.

         Водећи брод у овој серији фрегата добио је име „Адмирал Григорович”. Његова градња почела је 18. децембра 2010.године. Градња другог брода – „Адмирала Есена” – почела је 8. јула 2011. године. Крајем фебруара прошле године почела је градња трећег – „Адмирала Макарова”.

         Шест првих фрегата „Јантар” мора да изгради до краја 2016. године.

         Свих девет фрегата намењено је борби против бродова и подморница и одбијању ваздушних напада. Свака може да делује потпуно самостално или у саставу већих бродских формација.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари