Руска Северна ратна флота има свога свештеника

ЈЕРОМОНАХ ВЕЊАМИН ПРИСУСТВУЈЕ И ТЕСТИРАЊИМА АТОМСКЕ ПОДМОРНИЦЕ „АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ”

         СВЕШТЕНИК руске ратне флоте јеромонах Вењамин (Ковтун) учествовао је у државним испитивањима подморнице „Александар Невски”, објавила је информативна служба Архангелске епархије.

         У подморници је био и Главнокомандујући Ратне морнарице Русије адмирал Виктор Чирков.

         „Сваки дан на ракетној Главнокомандујућој палуби служени су молебани – објашњава отац Вењамин. – Поморци су молили Господа да помогне посади да се изборе са изузетно тешким задацима. Све што је зависило од људи, извршено је одлично, екипа је радила као један”.

         Такође, отац Вењамин крстио је једног поморског подофицира. „Поморци су добили још једног хришћанина” – прокоментарисао је свештеник – то је одлично. Нажалост, многи потцењују важност хришћанског погледа на свет код војника, а то је најважније средство за оздрављење морално-психолошке климе. Врло је важно подржати посаду приликом испловљавања, јер су пред њима задаци од државног значаја”.

         Јеромонах Вењамин завршио је Тихоокеанску поморску академију „Адмирал Макаров” у Владивостоку. Почео је да служи као поручник Северне флоте у 1. флотили атомских подморница, а завршио је са чином капетана 1. класе као командант атомске подморнице. Тренутно је помоћник команданта бригаде подморница за рад са верујућим војницима на Беломорској поморској војној бази.

         Подморница „Александар Невски” изграђена је у бродоградилишту одбрамбене индустрије „Севмаш” у Северодвинску.

         Надводна брзина ове подморнице је 15 чворова, подводна – 29, максимална дубина зароњавања износи 480 метара, а аутономно плови – 90 дана. Подморница је опремљена торпедима, торпедним ракетама и крстарећим ракетама, а носи 16 интерконтиненталних ракета „Булава”, као и преносне зенитно-ракетне комплексе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари