Руска ваздушно-космичка одбрана добила „Свевисински откривач”

ПРВЕ ЧЕТИРИ НОВЕ РАДАРСКЕ СТАНИЦЕ - КОЈЕ ЋЕ СВЕ ВИДЕТИ 600 КМ У ДАЉИНУ И 40 У ВИСИНУ - БИЋЕ ПОСТАВЉЕНЕ ОКО МОСКВЕ

  • Задатак ових радарских станица биће да затворе небо над Москвом са све четири стране – саопштио је заменик команданта руских Снага ваздушно-космичке одбране за ПВО генерал-мајор Кирил Макаров

         ЈЕДИНИЦЕ руских Снага ваздушно-космичке одбране добиле су четири нове и модерне радарске станице ПВО „Свевисински откривач”.

         Задатак ових радарских станица биће да затворе небо над Москвом са све четири стране – саопштио је заменик команданта руских Снага ваздушно-космичке одбране за ПВО генерал-мајор Кирил Макаров.

         „Нови радари ће омогућити откривање ваздушних циљева на великим даљинама, укључујући и крстареће ракете. Оне ће омогућити благовремено откривање намера противника и одбијање сваког ваздушног напада”, објаснио је Макаров.

         Према његовим речима, током наредних пет година нове радарске станице добиће све крупније јединице руске  противваздушне и противракетне одбране. После Москве, прве ће добити снаге задужене за заштиту од удара из ваздушно-космичког простора најважнијих војних и државних институција и објеката, индустријске и енергетске инфраструктуре, формација Оружаних снага, и транспортних магистрала.

         Дежурне јединице потчињене генералу Макарову свакодневно радарски откривају и прате више од 800 летелица.

         О појачавању заштите Москве говорио је и портпарол Снага вазудшно-космичке одбране пуковник Димитриј Зењин који је отрио да ће од краја ове године Москву чувати још један – већ трећи - пук наоружан најновијим ракетним системима С-400 „Тријумф”.

         Према његовим речима, пукови који бране Москву наоружани су и са С-300 и ракетним системима „Панцир-С”. Њихове „очи” биће поменуте нове радарске станице способне да ваздушне циљеве откривају на даљинама до 600 километара и на висинама до 40 километара.

         Министарство одбране РФ већ је објавило да ће на територији Русије инсталирати мрежу радарских станица за супердалека осматрања „Контејнер” .

         Радарско поље које би на тај начин било формирано омогућавало би руским Снагама ваздушно-космичке одбране да противничке авионе откривају још у фази припреме за напад.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари