Руске стратешке снаге ускоро ће имати и „ракетне возове“

ПОСАО ПОВЕРЕН МОСКОВСКОМ ИНСТИТУТУ ЗА ТЕРМОТЕХНИКУ

КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ „ТОПОЉ“ И „БУЛАВА“

       ЗАМЕНИК министра одбране РФ Јуриј Борисов објавио је да Русија почиње припреме за производњу борбених железничких ракетних комплекса.

       Према његовим речима, Московски институт за термотехнику, који је конструисао ракете „Булава“ и „Топољ“, већ је почео огледно-конструкторске радове.

       „Ти радови су у почетној фази, за сада не захтевају пуно финансијских улагања, и раде се у складу са нацртима, техничким пројектима“, рекао је Борисов.

       Совјетски Савез је имао „ракетне возове“. Последњи су избачени из употребе пре само осам година - 2005.

       Русију су на то приморале уредбе Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Споразум СТАРТ-3, који је данас на снази, не забрањује појаву нових ракетних система.   

       Само неколико сати након саопштења у вези разраде новог мобилног ракетног система, генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен изјавио је да -према резултатима заседања савета Русија-НАТО - није „постигнут прогрес по питању ПРО“.  

       Да ли ће нови руски ракетни комплекс бити одговор на америчке ПРО и колико ће то бити ефикасно?  

       - Данас, као што је познато, руски ракетно-нуклеарни потенцијал је проглашен фактором обуздавања, каже председник Академије за геополитичке проблеме Леонид Ивашов. - Али, у нашој војној доктрини је наглашено да ће бити активиран како у случају нуклеарног рата, тако и у случају обичног рата, ако се појави озбиљна претња суверенитету земље.    

       Међутим, сваке године се потенцијал наших ракетно-нуклеарних снага неутралише. Пре свега, због напретка у америчком војно-индустријском комплексу. Американци, на пример, данас могу непрекидно, у онлајн режиму, да посматрају наше покретне стартне инсталације за „Топољ“, подземне инсталације као и подморнице које се налазе на молу.  

       Превела Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари