Руски поморски конструктори „нацртали“ суперразарач за наредне деценије

НОВИ РАТНИ БРОД ЋЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ БИТИ ГРАЂЕН

У ПЕТРОГРАДСКОМ БРОДОГРАДИЛИШТУ „СЕВЕРНА ВЕРФ“

Kрстарицa „Москва“, суперразарач ће бити тек нешто мањи

  • Московски лист Известија: Депласман разарача биће једнак или једва нешто мањи него код крстарице пројекта 1164 „Москва“. Дакле, биће нешто око 12 хиљада тона. Биће то јединствен брод са ударним, антиподморничким чак и антиракетним функцијама
  • Суперразарач биће наоружан противбродским ракетама, крстарећим ракетама за ударе по копненим циљевима, перспективним комплексима ПВО и противракетне одбране, укључујући и ракетне системе С-500 „Прометеј“. За борбу са подводним објектима планирано је да се борд опреми хидроакустичким станицама и торпедима 

        РУСКА ратна морнарица је пред својим најграндиознијим пројектом у наредној деценији. Највећим после распада СССР.

       Утицајни московски дневни лист Известија објавио је да је чувени пројектантски биро „Северное“. Чије је седиште у Санкт Петербургу, војном врху већ предочио пројекат разарача који ће бити највећи војни брод изграђен у Русији после 1989. године када је почела да се гради атомска крстарица „Петар Велики“ која је од 1998. године била водећи брод руске морнарице и највећи ратни брод у свету (ако се не рачунају носачи авиона).

       Ако добију „зелено светло“ војног и државног врха, конструктори ће наредне две-три године радити на техничкој документацији, дизајнирању спољашњег изгледа брода и његовом наоружању. 

       Брод ће највероватније бити грађен на петроградском заводу „Северна верф“, али Ратна морнарица РФ коначну одлуку још није донела. 

       „Депласман разарача биће једнак или једва нешто мањи него код крстарице пројекта 1164 „Москва“. Дакле, биће нешто око 12 хиљада тона. Биће то јединствен брод са ударним, антиподморничким чак и антиракетним функцијама. Биће у стању да ватром подржи копнену војску у приобалним зонама“ - открио је Извесијама извор из руског војно-индустријског комплекса. 

       Колико ће нови разарач бити велики, сведочи и чињеница да је крстарица „Москва“ већа и од америчких крстарица. 

       Суперразарач биће наоружан противбродским ракетама, крстарећим ракетама за ударе по копненим циљевима, перспективним комплексима ПВО и противракетне одбране, укључујући и ракетне системе С-500 „Прометеј“. За борбу са подводним објектима планирано је да се борд опреми хидроакустичким станицама и торпедима. 

       У ратној морнарици СССР и Русије најмоћнији је био разарач „Савремени“, али је његов депласман био 8.000 тона и био је наоружан само противбродским ракетама „Москит“ и ракетним комплексима ПВО, али није имао средства за борбу са подморницама.

       „Ратној морнарици РФ овај разарач је преко потребан, а депласман не треба да изазива забуну. Главни амерички разарач типа Arleigh Burke такође има депласман од 9648 тона и наоружан је крстарећим ракетама Tomahawk и противбродским ракетама Harpoon и ракетама Иџис“ - нагласио је исти извор. 

       Димензије разарача диктирају његови борбени задаци. Јер, он ће обезбеђивати борбену стабилност бродских групација у светским океанима и дејства морнаричке пешадије у експедиционим операцијама.

       Русија, за разлику од САД, нема војне базе по читавом свету, тако да су јој ограничене могућности допремања муниције. Стога њени ратни бродови функционишу по принципу: "све носити са собом". 

       Први задатак новог разарача биће заштита носача хеликоптера „Мистрал“, а у перспективи - и атомских носача авиона. 

       Приредио Горан Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари