Руски ратни бродови у сиријској луци Тартусу

КРЕНУЛИ У ПОХОД ЈОШ 6. ДЕЦЕМБРА

НА ЧЕЛУ СА „АДМИРАЛОМ КУЗЊЕЦОВОМ“

  • Сиријска званична агенција Сана објавила је: „Флота руских ратних бродова упловила је у поморску базу Тартус, што је потврда чврстих веза Москве и Дамаска

        РУСКИ војни бродови, који се налазе у источном делу Медитерана ушли су у сиријску луку Тартус, саопштила је кинеска агенција Хсинхуа.

        Реч је о одреду руских бродова који је из матичних лука испловио 6. децембра 2011. године и успут обавио низ маневара палубне авијације, дочекавши Нову годину у Медитерану. Осим носача авиона „Адмирал Кузњецов“, у походу учествују бродови Северне, Балтичке и Црноморске флоте међу којима су најзначајнији противподморнички брод „Адмирал Чабаненко“, патролни брод „Јарослав Мудри“ као и низ других бродова.

        Сиријска званична агенција Сана објавила је: „Флота руских ратних бродова упловила је у поморску базу Тартус, што је потврда чврстих веза Москве и Дамаска.

        Циљ ове посете је приближавање две земље и јачање пријатељских веза Русије и Сирије, рекао је, према наводима сиријске агенције, официр руске ратне морнарице Владимир Јакушин.

        Агенција додаје да су капетани бродова руске флоте која је стигла у Тартус изразили пуну солидарност са сиријским народом.

        Русија, која има поморску базу код Тартуса, коју је недавно проширила, показала се као савезник власти у Дамаску од почетка марта када је почела са Запада подстицана и финансирана побуна против сиријског председника Башара ал Асада.

        Москва одбацује свако мешање у сиријску кризу и уложила је вето на нацрт резолуције коју су у Савету безбедности УН предложиле западне земље и у којој се предвиђа ембарго на испоруку оружја Сирији, пренео је Радио Слободна Европа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари