Руско-бeлоруска стратешка војна вежба „Запад-2013“

НА ТРИ РУСКА И ДВА БЕЛОРУСКА ВОЈНА ПОЛИГОНА

И У АКВАТОРИЈИ БАЛТИЧКОГ МОРА

Аркадиј Бахин

  • Учесници маневара одрађиваће различите заједничке задатке, укључујући сарадњу различитих родова војске, између осталог и десант, али ништа неће бити повезано са ратом у Сирији

        УНАПРЕД смо обавестили земље Нато пакта о извођењу руско-белоруских војних вежби „Запад-2013“ - изјавио је први заменик министра одбране Русије генерал Аркадиј Бахин после седнице колегијума Министарства одбране РФ.

        „Ти маневри су плански, они се изводе од 2009. на сваких две године - рекао је он. - Наравно да смо о њиховом извођењу обавестили наше западне колеге, пре свега, земље НАТО-а, али и друге државе“, цитира информативна агенција ИТАР-ТАСС првог заменика министра одбране РФ.

        Према генераловој оцени, више од 60 земаља пријавило се да њихови посматрачи присуствују тим војним вежбама. „Мислим да ће се контингент војних аташеа страних држава додатно повећати“ - истакао је Бахин

        Одговарајући на питање новинара о могућем укључивању сиријске ситуације у сценарио вежби, генерал је нагласио да припреме руских и белоруских војника нису везане за ескалацију крваве борбе коју воде сиријске власти и наоружана опозиција.

        „Не бих да дајем преурањене оцене, али одговорно могу да кажем да ће учесници маневара, одрађивати заједничке задатке, укључујући сарадњу различитих родова војске, између осталог и десант“ - рекао је Бахин.

        Заједничке стратешке војне вежбе „Запад-2013“ биће одржане од 20. до 26. на три руска и два белоруска војна полигона, као и у акваторијуму Балтичког мора, а у њима ће учествовати 9,5 хиљада војника на руској и 2,5 хиљаде на белоруској територији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари