Сирији ће се приближити и руска атомска ракетна крстарица „Варјаг”

ИСПРЕД СИРИЈСКИХ ОБАЛА НАЛАЗЕ СЕ И КИНЕСКИ БРОДОВИ СА ДЕСАНТНО-ХЕЛИКОПТЕРСКИМ ТИПА 071

Aтомска ракетна крстарица „Варјаг”

  • Извори блиски Министарству одбране РФ не искључују могућност да „Варјаг” у октобру замени атомску ракетну крстарицу „Москва” на челу Медитеранске ескадре
  • Руски велики десантни бродови – а укупно их је у „сиријској операцији” досад било ангажовано осам -  имају двојаку мисију. Део њих „дежура” у саставу ескадре, а остали плове између Новоросијска и Тартуса довозећи сиријској армији војну технику и муницију
  • У саставу ескадре је и средњи обавештајно-извиђачки брод „Приазовје” који је начичкан радарским и хидроакустичним системима и средствима за радио електронско ометање и везу. У стању је да региструје све намере и потезе не само Американаца у Источном Медитерану него и Турака и Израелаца, истовремено обезбеђујући стални мориторинг територије Сирије
  • Добије ли такво наређење, руска ескадра је у стању да сиријску ПВО и противракетну одбрану упозорава о лансирању америчких ракета. Са достављањем координата о њиховом лету сиријским обалским системима „Рубеж”, „Редут” и „Бастион”. Наравно, и сиријској авијацији       
  • Американци верују да Русија у Источном Медитерану овога часа има три подморнице класе 949А са крстарећим ракетама „Гранит”. А такође: још две мултифункционалне подморнице које их штите

         МОСКОВСКИ војни експерти процењују да група од десет руских ратних бродова у источном Медитерану, на чијем челу је од 17. септембра атомска ракетна крстарица „Москва”, већ утиче и на међународну стратешку игру поводом Сирије и на америчке претње војном интервенцијом у тој арапској земљи.

         Руска Средоземна ескадра, како је неки већ називају, дежура испред обала Сирије иако је донекле попустила напетост поводом ње између главних светских престоница

Кинески десантно-хеликоптерски ратни брод тип 071

         У главном граду Русије већ се могу чути експертска мишљења да се Бела кућа и Пентагон последњих дана – иако не одступају – почињу да понашају у стилу: држите нас бар седморица јер ћемо ову шесторицу сравнити са земљом. Још конкретније: да су у улози „седмог” наступили прво парламент Велике Британије, а потом и амерички конгресмени. Међутим, главним „седмим” ипак сматрају руску поморску армаду која их држи у „видном пољу” својих радара и сонара.

         Руска морнарица у водама источног Средоземља дејствује по старом британском принципу: без пуцања. Упркос томе што је Москва привремено одустала од слања у сиријску ратну луку Тартус убитачних ракетних чамаца класе „Ивановец”. И што до сиријских обала – због измењене наредбе, бар засад – неће допловити ни главни брод руске Тихоокеанске ратне флоте гардијска атомска ракетна крстарица „Варјаг”.

         Додуше, „Варјаг” ће ипак наредних дана кренути према западним водама Индијског океана. Да би, ако затреба, био близу и Црвеном мору и Медитерану. До евентуалне наредбе да крене према обалама Сирије, ова крстарица ће „држати на оку” амерички атомски носач авиона „Хари Труман”.

         У пратњи „Варјага” су танкер са горивом и океански спасилачки брод – тегљач.     

         Извори блиски Министарству одбране РФ не искључују могућност да „Варјаг” у октобру замени атомску ракетну крстарицу „Москва” на челу Медитеранске ескадре.

         Ти извори великом противподморничком броду „Адмирал Пантелејев” приписују задатак да „прати” америчке бродове груписане око носача авиона „Нимиц”.

         Исти извори не крију да руски велики десантни бродови – а укупно их је у „сиријској операцији” досад било ангажовано осам -  имају двојаку мисију. Део њих „дежура” у саставу ескадре, а остали плове између Новоросијска и Тартуса довозећи сиријској армији војну технику и муницију.

         Највећи међу овим бродовима у стању су да превозе или хиљаду тона терета или 20 тенкова или 50 јединица друге габаритне војне технике. Плус, ако треба, и комплетан батаљон морске пешадије (340-440 људи).

         У саставу ескадре је и средњи обавештајно-извиђачки брод „Приазовје”. Не располаже моћним наоружањем, нити великом брзином пловидбе, али је за то начичкан радарским системима и средствима за радио електронско ометање и везу.

         Овај брод располаже и техником за хидро акустично извиђање, па се с правом сматра очима и ушима целе ескадре. У стању је, наиме, да региструје све намере и потезе не само Американаца у Источном Медитерану него и Турака и Израелаца, истовремено обезбеђујући стални мориторинг територије Сирије.

         Овај брод „пресреће” и све што се изговори и пошаље кроз радио систем сиријских побуњеника.

         Функционисање руске ескадре обезбеђује десетак пратећих бродова: три танкера, тегљачи и пловећа радионица за поправку бродова ПМ-138.

         Већ месецима се поставља питање: да ли је у саставу руске ескадре макар једна подморница. На ово питање одговор је потврдан зато што и мање групе руских ратних бродова у светским океанима по правилу прате подморнице.

         Американци верују да Русија у Источном Медитерану овога часа има три подморнице класе 949А са крстарећим ракетама „Гранит”. А такође: још две мултифункционалне подморнице које их штите.

         Има индиција – мада сами Американци то, не откривају – да су у Источном Медитерану и три њихове атомске подморнице, од којих је бар једна класе „Охајо”.    

         Могуће је, дакако, да на обе стране функционише оно познато: у страху су велике очи.

         Испред сиријских обала – не треба заборавити – налази се и одред кинеских бродова на челу са десантно-хеликоптерским бродом типа 071. Тај брод носи батаљон морске пешадије са потребном техником.

         И за Русију и за Кину бродови у Источном Медитерану данас обезбеђују, како експерти воле да кажу, „присуство у важном делу света и демонстрацију заставе”. Међутим, тешко да је то главно.

         Руски бродови које предводи „Москва” у стању су да откривају и прате све намере поморских снага САД и армија Израела и Турске.

         У случају потребе, у стању су да сиријску противваздушну и противракетну одбрану упозоравају о лансирању америчких ракета. Са достављањем координата о њиховом лету сиријским обалским системима „Рубеж”, „Редут” и „Бастион”. Наравно, и сиријској авијацији.        

         Недавне речи руског председника Владимира Путина – да ће Русија помагати Сирији и у случају америчке агресије – тумачи се као упозорење да ће руски десантни бродови наставити да дотурају Сирији оружје и муницију и уколико реално дође до америчких удара. Процењује се да  се Американци не би одлучили да такво дотурање спрече силом јер би то био увод у руско-амерички сукоб.

         Званична Москва је присуство десантних бродова испред сиријских обала досад објашњавала намером – уколико би ситуација у Сирији ушла у најгору фазу – да њима евакуише своје држављане и особље из Тартуса. Американци, наравно, добро знају да то уопште није њихова главна могућа функција.

         Уосталом, и како са неколико бродова евакуисати десетине хиљада људи? Јер, до рата у Сирији је живело 140 хиљада људи са руским пасошима, а и велики десантни бродови могу укрцати до 1.500-1.600 људи.

         Руске десантне јединице су тренутно можда борбено најспособније, а испред сиријских обала већ их је неколико батаљона спремних да изврше сваку наредбу.

         Не треба губити из вида ни околност да је Русија тренутно једина земља у свету чија ратна морнарица располаже тактичким атомским арсеналом.

         Можда све ово понајбоље објашњава због чега је Барак Обама релативно лако прихватио Путинов предлог да се сиријско хемијско оружје стави под међународну контролу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари