ШОЈГУ: Реформисање Оружаних снага Русије није „поигравање мишићима“

МИНИСТАР ОДБРАНЕ РФ У БРИСЕЛУ ЗБОГ ЗАСЕДАЊА САВЕТА РУСИЈА-НАТО

Сергеј Шојгу

  • Стварамо савремену и борбено способну војску, опремљену савременим наоружањем и спремну да реагује на све изазове и претње - предочио је генерал армије Сергеј Шојгу колегама из врха НАТО

        МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу уверио је колеге из НАТО да реформисање оружаних снага РФ није „демонстрација мишића“, већ реакција на нове претње и изазове, објавила је агенција ИТАР-ТАСС.

        „Говорили смо колегама о реформисању Оружаних снага Русије. Истакли смо да то није поигравање мишићима, није покушај да се покаже сила - то је напоран рад на стварању савремене и борбено способне армије, опремљене савременим наоружањем и спремне да реагује на све изазове и претње“ - рекао је Шојгу у Бриселу након заседања Савета Русија-НАТО на нивоу министара, а преноси ИТАР-ТАСС.

        Он је као један од главних циљева реформе означио амбицију да руска армија буде комплетирана високо квалификованим официрима и војницима.

        Министар је такође истакао да ће ове године руска страна предочити „отворене мере у војној области које су без преседана“.

        „Ми ћемо на добровољној основи информисати колеге о циљевима и задацима изненадних провера руско-белоруских маневара „Запад-2013“, броју ангажованог људства и војне технике. То је у случају вежбе „Запад-2013“ било благовремено учињено, а не након добијених резултата, како се раније практиковало“ - рекао је Шојгу.

        Током билатералних састанака са генералним секретаром НАТО, министрима одбране САД, Велике Британије и Италије - на „маргинама“ заседања Савета Русија-НАТО у Бриселу -министар одбране РФ генерал армије Сергеј Шојгу размотрио је и питања међународне и регионалне безбедности.            

        Шојгу је приликом сусрета са министром одбране САД Чаком Хејгелом поред осталог рекао: „Имамо о чему да разговарамо. Не тако давно смо се сусрели, али се за то време догодило много значајних догађаја који се тичу Сирије и питања регионалне безбедности“.

        На сусрету са британским министром одбране Филипом Хамондом руски министар је истакао да су контакти на високом нивоу између Русије и Велике Британије „у последње време регуларни и имају веома активан карактер, а ми личним сусретима придајемо велики значај“.

        „Током таквих сусрета - наставио је Шојгу - имао могућност да „сравнимо часовнике“ поводом најактуелнијих питања међународне безбедности и билатералне војне сарадње“.

        На састанку са министром одбране Италије Маријом Мауром руски министар одбране је истакао да „односи Русије и Италије имају својеврсни, топли и перспективни карактер“.

        Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен истакао је да је сарадња Русије и НАТО у последње време узнапредовала у делу заједничке борбе против тероризма и безбедности саобраћаја.

        Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари