Ту-22М3М потенцијални „убица ЕвроПРО” а моћи ће и да потапа носаче авиона

Русија креће у модернизацију 30 својих стратешких бомбардера Ту-22М3

* Потпредседник московске Академије за геополитичке проблеме, доктор војних наука Константин СИВКОВ: Ватрена моћ 30 ових авиона биће довољна да се избаци из строја један амерички носач авиона и да потопи неколико пратећих бродова. Модернизација читавог парка би повећала могућности ратног ваздухопловства од 100 до 120 одсто на плану дејстава по морским објектима и 2-3 пута по копненим  

        РУСКО ратно ваздухопловство претвориће стратешки бомбардер Ту-22М3 у своје суперпрецизно оружје. Ради тога ће овом авиону променити сву електронику и, вероватно, га опремити новом крилатом ракетом Х-32.

        Због значајних промена и побољшања, у имену модернизоване летелице појавиће се још једно слово «М», па ће се убудуће звати - Ту-22М3М. А руски генерали и стратези се надају да ће од Ту-22М3 направити и потенцијалног убицу ЕвроПРО.

        — Да ли се сећате чиме се разликовао Ту-22 од Ту-22М?  То су два потпуно различита авиона. И овде се ради о истом случају — рекао је представник једног од предузећа која учествују у модернизацији авиона.

        Према тврдњи представника ратног ваздухопловства РФ, да би могли руковати авионом који ће доживети озбиљне техничке измене - пилоти ће морати на дообуку два до три месеца. Сви ће морати да је прођу у Рјазанском наставном центру за Далекодометну авијацију.  

        — Процес дообуке је стандардан. Сви ће морати да овладају електронском опремом, новим системима, навигацијом, контролом стања авиона. Све информације ће се налазити на електронским дисплејима, пилот ће морати само да изабере режим и циљ и да изврши лансирање као што се чини у компјутерским игрицама — објаснио је овај саговорник.

        Он је додао да се до 2020. године планира модернизација 30 авиона класе Ту-22М3. У све ове машине биће уграђена опрема која ће одговарати `новој елементној бази` која ће бити адаптирана за `проширену номенклатуру наоружања`.

        Први потпредседник Академије за геополитичке проблеме, доктор војних наука Константин Сивков, истакао је у интервјуу листу «Известија» да модернизација претпоставља замену система везе, управљања оружјем и навигације, а изискиваће улагања од 30 до 50 одсто цене самог авиона.  

        Исти експерт сматра да ће модернизација ових 30 летелица побољшати могућности Ту-22М3 за 20 одсто.  

        — Ватрена моћ 30 ових авиона биће довољна да се избаци из строја један амерички носач авиона и потопи неколико пратећих бродова. Модернизација читавог парка би повећала могућности од 100 до 120 одсто на плану дејстава по морским објектима и 2-3 пута по копненим  — објашњава Сивков.  

        Он је предложио да нова Х-32 ракета буде `окачена` тако да тражи циљ «испод крила» авиона, као и претходна Х-22. Иначе, после испаљивања ракета ће моћи да сопственим мотором долети до циља удаљеног и неколико стотина километара. Овакву ракету практично је немогуће открити и погодити.  

        Председник московског Института за стратешке оцене и анализу, Александар Коновалов, оценио је да је уништавање наземних објеката једно од најслбијих места Руске армије зато што савремене руске тактичке ракете имају ниску прецизност и мали радијус дејства.

        — У Грузији смо изгубили Ту-22М3 само зато што је морао да уђе у зону организоване противваздушне одбране да би извршио напад. А из такве зоне је практично немогуће изаћи — објашњава Коновалов.  

        Он зато упозорава да ракета – да би могла да погоди наземни објекат са удаљености неколико стотина километара -мора да зна тачне координате и да се по њима креће, стално коригујући свој положај у простору помоћу сателита. У супротном би неко стално морао да осветљава циљ, док би се ракета кретала по рефлексном сигналу.  

        Постоји и трећи, корелациони систем, који претпоставља да је у меморију ракете убачена одговарајућа маршрута и `цртеж` циља који треба погодити, док сама ракета током лета снима пејзаж изнад кога лети и стално пореди податке са картом маршруте, објашњава Коновалов. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари