За „Јарс“ нема противракетне одбране

Руска армија први пут једној тв-екипи представила балистичку суперракету

  • За разлику од «Топоља–М» - на бази којег је настао - нови ракетни комплекс има неколико нуклеарних бојевих глава
  • Главна тајна је ипак у електроници за управљање летом ракете и њено навођење на циљеве

      `ПОСЛЕДЊА реч` руске одбрамбене индустрије – мобилни ракетни комплекс «Јарс» - први пут је приказан широј јавности. Уз образложење: да се већ већ неколико месеци налази на «експерименталном борбеном дежураству у националним Ракетним стратешкихм снагама».

      Мада је пројектован на бази «Топољ–М», «Јарс» умногоме превазилази ту светски познату балистичку ракету. Толико се зна, упркос томе што је већина техничких података представља строго чувану војну и државну тајну.

      Руски војни стручњаци с поновом уверавају да се «Јарсу» ни један систем ПРО не може супротставити.

      "Мислим да у наредних 5 – 10 година нико у свету неће направити ништа што би могло да науди овој ракети. Ракета се усавршава, комплекс се побољшава. Чак и његова елементарна база се стално усавршава" – изјавио је Олег Ланкин, заменик команданта ракетне дивизије чији је један пук први добио нову суперракету.

      «Јарс» гађа циљеве на удаљености и већој од 11 хиљада километара. А још ако – као што су уверени руски ракеташи – заиста не може да га заустави ни један постојећи одбрамбени и противракетни систем у свету.

      За разлику од «Топоља–М», нови ракетни комплекс има неколико нуклеарних бојевих глава. Међутим, његов електронски систем за навођење и маневрисање је оно најважниј и најтајније што се скрива од конкурената, потенцијалних противника и очију јавности.

      Обука за управљање «Јарсом» обавља се на специјалним симулаторима. Један од њих имитира кретање возила захваљујући којем ракета мења локације током борбеног дежурства. На мониторима се види и околина и шта се дешава у кабини возача.

      Овај ракетни комплекс није само мобилна лансирна рампа. Огромни тегљач на коме је балистичка ракета на борбеном дежурству, у суштини представља и аутономни стамбени комплекс. То је права кућа на точковима, где живи борбена јединица која ракету опслужује.

      Ту су трпезарија и простор за одмор у стамбеном одсеку, који веома подсећа на купе у возу.

      У суседном `купеу` је кухиња, а у дану кад је тв-екипа посетила јадну од посада - на менију за ручак били су – боршч и динстани купус који се припремају управо овде.

      Иста дивизија ускоро треба да добије још неколико комплекса «Јарс». Војни стручњаци процењују да ће управо «Јарс» наредних година бити главна ударна сила руских ракетних стратешких снага.

 


Слични садржаји

Коментари